Aluminium toch mogelijke factor bij alzheimer

De theorie dat er verband zou zijn tussen de ziekte van Alzheimer en aluminium blijft maar rondgaan. Veertig jaar nadat dit werd geopperd, denken onderzoekers eindelijk een verband te hebben gevonden.

Hersenweefsel van alzheimerpatiënten bevat vaak meer aluminium dan normaal, aldus onderzoekers van de Britse Keele University. Maar het metaal werd niet in elk onderzocht geval gevonden, wat suggereert dat sommigen ook een genetische aanleg hebben die ze vatbaarder maakt. De kans om al veel eerder in het leven – vaak al rond de leeftijd van 50 – alzheimer-achtige symptomen te krijgen, is bij deze subgroep groter volgens de onderzoekers.

Genetische mutaties verstoren de normale werking van amyloïde eiwitten; neurale routes (pathways) die zorgen voor een gezonde hersenactiviteit, kunnen worden vernietigd wanneer deze eiwitten mankementen gaan vertonen. Dit proces kan worden uitgelokt door de aanwezigheid van aluminium.  Bij een eerder onderzoek hadden de onderzoekers ontdekt dat 11 van de 12 hersenweefselmonsters van alzheimerpatiënten hoge concentraties aluminium bevatten die ‘qua pathologie verontrustend’ waren. Voor hun nieuwe studie onderzochten de onderzoekers 83 monsters van hersenweefsel, waarvan er 45 hoge niveaus van aluminium bevatten.

BRON:
J Alzheimers Dis, 2020; 10.3233/JAD-191140

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws