20-03-2014

Alternatieve therapieën helpen bloeddruk verlagen

Alternatieve therapieën helpen net zo goed om de bloeddruk te verlagen als medicijnen, verklaart de Amerikaanse Heart Association (AHA) in een belangrijke adviesnota aan hartspecialisten.
Transcendente meditatie (TM), yoga, ontspanningstechnieken, biofeedback en acupunctuur zijn onderzocht: voor al deze therapieën is bewijs dat ze helpen de bloeddruk te verlagen, soms net zo sterk als bloeddrukverlagende medicijnen, aldus de onderzoekers.

In een speciale ‘Wetenschappelijk Verklaring’ van de AHA staat dat alternatieve therapieën kunnen helpen bij mensen met een bloeddruk hoger dan 120/80 mm Hg en bij iedereen die geen bloeddrukverlagers verdraagt. U moet de alternatieven niet gebruiken ter vervanging van de adviezen voor een gezond hart, zoals bewegen, afvallen en stoppen met roken.
Bron: Hypertension, 2013;doi:10.1161/HYP.0b013e318293645f
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws