10-08-2016

Acupunctuur helpt tegen nachtelijk zweten

Acupunctuur kan de opvliegers en het nachtelijk zweten verminderen bij vrouwen die in de overgang zitten, hebben artsen bevestigd.
De therapie vermindert het aantal opvliegers en zweetaanvallen met ongeveer 36 procent en dit effect blijft in elk geval bestaan tot een halfjaar na afloop van de behandeling.
Na ongeveer acht sessies begint de behandeling te werken, zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Wake Forest Baptist Medisch Centrum. Ze testten de therapie bij 209 vrouwen in de leeftijd van 45 tot 60 jaar, die in de overgang zaten en gemiddeld vier opvliegers of zweetaanvallen per nacht hadden.
De studie duurde één jaar: de helft van de groep kreeg in het eerste halfjaar tot 20 acupunctuurbehandelingen en de andere helft kreeg de behandelingen in het tweede halfjaar. Het aantal en de frequentie van de sessies mocht elke vrouw zelf bepalen.
De eerste groep – die de acupunctuur in het eerste halfjaar kreeg – rapporteerde een afname van 36 procent in het aantal opvliegers, en een halfjaar nadat de behandeling was gestopt hadden ze nog steeds 29 procent minder aanvallen. De tweede groep rapporteerde een soortgelijke afname.
Bron: Menopause, 2016; 23: 626
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws