26-07-2008

Acne: verband met ‘ernstige depressie’

Het geneesmiddel Dianette (in Nederland Diane-35, een combinatie van ethinylestradiol en cyproteronacetaat) kan ernstige depressie veroorzaken, aldus het rapport van een belangengroep na evaluatie van honderd gevallen.
De Britse geneesmiddelenautoriteit, de Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), heeft onmiddellijk opdracht gegeven dit geneesmiddel opnieuw te beoordelen.
Dianette is als hormoonbehandeling toegestaan voor ernstige acne, maar alleen indien andere behandelingen zoals orale antibiotica niet blijken te werken. Het is ook een voorbehoedmiddel, maar artsen mogen het niet uitsluitend als anticonceptiepil voorschrijven omdat het meer kans op bloedstolsels geeft dan andere anticonceptiepillen.
De actiegroep April (Adverse Psychiatric Reactions Information Link) heeft op nieuwe problemen met dit geneesmiddel gewezen nadat zij de gevallen hadden geanalyseerd van meer dan honderd vrouwen. Deze meldden dat zij na gebruik van dit middel last hadden van ernstige depressies. Sommige van deze vrouwen gebruiken dit middel al jaren, hoewel het de bedoeling is dat artsen het slechts drie of vier maanden voorschrijven nadat de acne is weggetrokken.
De groep April heeft ook ontdekt dat artsen Dianette ook uitsluitend als anticonceptiemiddel voorschrijven, ondanks de waarschuwingen die zij daarover hebben gekregen1.
1 BBC, 8 mei 2006
 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.