Wat weegt nu het zwaarst, iemands natuur of zijn omgeving? Met andere woorden: kunnen ouders hun kinderen slecht maken, of zijn ze gewoon geboren zoals ze zijn? Een dappere groep onderzoekers besloot het antwoord op deze kwellende vraag te zoeken door de impact van positieve opvoedingstechnieken te testen op een groep van 330 meisjes in groep acht in de leeftijd rond elf jaar.
Ongeveer een kwart van de meisjes was ‘vroegrijp’ en had een verhoogd risico voor delinquent gedrag, maar bij diegenen wier ouders weinig tot geen interesse toonden voor hun ontwikkeling, ontstond ook vaker agressief gedrag. De mate van agressie hing af van de mate van ouderlijke betrokkenheid in de opvoeding en de communicatie. Om kort te gaan, opvoeding bleek veel belangrijker dan de aard van het beestje.
Bron: Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 2008; 162: 781-786).
Roodvlees is slecht voor ons hart, maar niet vanwege cholesterol
Te veel rood vlees kan slecht zijn voor ons hart, maar niet door vetten en cholesterol. Het vlees zet in de darm een reeks gebeurtenissen in gang die een grote impact heeft op hart- en vaatziekten, zeggen onderzoekers van de Friedman School of Nutrition Science aan de...