Veruit de meeste medische kosten zijn verzekerd in de basisverzekering, zoals een bezoek aan de huisarts en ziekenhuiszorg. Voor een ruimere dekking kun je daarnaast nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Door misverstanden over de zorgverzekering zijn Nederlanders vaak te ruim verzekerd of ze maken niet optimaal gebruik van de zorgverzekering. Wij willen graag 5 grote misverstanden uit de wereld helpen.
Misverstand 1: zonder een tandartsverzekering betaal je de tandartskosten van kinderen zelf
Volwassenen hebben een tandartsverzekering nodig als je de tandartskosten liever niet zelf betaalt. Maar wat niet iedereen weet is dat jonge verzekerden tot 18 jaar gewoon verzekerd zijn voor de tandarts in de basisverzekering. Zij hebben geen tandartsverzekering nodig. Voor een beugel ligt dat anders: ook verzekerden tot 18 jaar hebben een aanvullende verzekering nodig voor een beugel
Misverstand 2: voor alle medische kosten betaal je eigen risico
Ook dit is een misverstand. Voor de meeste vergoedingen uit de basisverzekering betaal je het eigen risico van maximaal 385 euro. Het gaat bijvoorbeeld om behandelingen in het ziekenhuis, medicijnen en een bezoek aan de psycholoog. Er zijn ook medische kosten waar je geen eigen risico over betaalt. Het gaat bijvoorbeeld om een bezoek aan de huisarts, hulp van een verloskundige en tandartskosten voor jongeren. Over vergoedingen uit de aanvullende zorgverzekering betaal je ook geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie als je last hebt van je rug. Op Poliswijzer.nl vind je nog meer medische kosten waar je geen eigen risico over hoeft te betalen.
Misverstand 3: bij spoedeisende hulp moet je naar een ziekenhuis waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft
Voor planbare zorg kan de verzekeraar jou verwijzen naar een zorgverlener waar de verzekeraar een contract mee heeft. Bij spoedeisende hulp vergoeden verzekeraars ook de volledige zorgkosten als je naar een ziekenhuis gaat waar de verzekeraar geen contract mee heeft.
Misverstand 4: overstappen is lastig omdat niet alle zorgverzekeraars jou accepteren
Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Een zorgverzekeraar mag jou niet weigeren om een slechte gezondheid. Voor de aanvullende verzekering mag een verzekeraar jou wel weigeren, maar er zijn maar weinig aanvullende dekkingen waar dat voor geldt. Je kunt bijvoorbeeld geweigerd worden als je meer dan € 1000 aan tandartskosten verwacht in één jaar. Of je wilt 50 behandelingen van de fysiotherapeut meeverzekeren.
Misverstand 5: overstappen naar een andere zorgverzekering is lastig
Overstappen naar een andere zorgverzekering doe je om twee redenen, namelijk:
Je huidige zorgverzekering biedt geen passende dekking (meer)
Geld besparen door een overstap naar een goedkopere zorgverzekeraar
Stel, je verwacht volgend jaar hoge kosten omdat je vaak naar de fysiotherapeut moet. Je hebt de kans om de zorgverzekering voor 2023 zo goed mogelijk af te stemmen op de verwachtingen. Dat doe je in de periode vanaf half november tot 1 januari 2023. Bel dan niet met je huidige zorgverzekeraar, maar maak zelf een onafhankelijke vergelijking. Mogelijk biedt je huidige verzekeraar niet de dekking die jij wenst, of ze bieden het wel en vragen een torenhoge premie.
Door zorgverzekeringen te vergelijken zoek je de zorgverzekeraar die de voor jou best mogelijke dekking biedt tegen en lage maandelijkse premie. Het vergelijken doe je eenvoudig en snel op Poliswijzer.nl. De deskundige zorgexperts kun je eventueel bellen voor hulp bij het vergelijken en advies.
Aangeboden door Poliswijzer.nl