27-01-2010

Röntgenfoto?s kunnen hartziekte veroorzaken

De laaggedoseerde straling van een medische of tandheelkundige röntgenopname kunnen leiden tot hartziekte, zo komt uit nieuw onderzoek naar voren. Aan het Imperial College London is een aantal onderzoekers naar dat verband gaan kijken nadat uit verschillende onderzoeken was gebleken dat wie beroepsmatig vaak en langer blootgesteld wordt aan straling, zoals mensen die in de kernindustrie werken, veel vaker een hartziekte hadden dan gemiddeld.
 

Op basis van die gegevens maakte het onderzoeksteam een wiskundig model waaruit valt af te leiden dat mensen die een medische of tandheelkundige röntgenopname laten maken, wel eens een soortgelijk risico zouden kunnen lopen. De straling vernietigt monocyten (gespecialiseerde witte bloedcellen die deel uitmaken van het immuunsysteem van het lichaam) die het eiwit MCP-1 opruimen (monocyt-chemotactisch proteïne-1). Door een hoog gehalte van dit eiwit ontstaan waarschijnlijk ontstekingsreacties die weer kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Volgens onderzoeksleider dr. Mark Little geeft het rekenmodel aan dat het risico van röntgenstraling waarschijnlijk ‘substantieel onderschat’ wordt.
 

BRON: PloS Comput Biol, 2009; 5: e1000539

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws