26-10-2023

mRNA uit coronavaccin in moedermelk

Hoewel vrouwen die borstvoeding geven meestal worden uitgesloten van onderzoeken naar coronavaccins, schijnt nieuw onderzoek licht op mRNA uit vaccins in moedermelk. Zo blijkt de kans groot dat moeders die borstvoeding geven, en zich hebben laten vaccineren met een COVID-19-mRNA-vaccinatie, het mRNA uit het vaccin overdragen aan hun kind.1

Sporen mRNA na vaccinatie

Tijdens het onderzoek werd de moedermelk verzameld van dertien gezonde, zogende vrouwen, zowel voorafgaand als nadat zij ingeënt werden met een mRNA-coronavaccin. In de moedermelk van tien deelnemende vrouwen werden sporen van mRNA aangetroffen. De sporen werden gevonden in melk die tot 48 uur na vaccinatie werd afgenomen.

De onderzoekers zijn van mening dat het geven van borstvoeding na een coronavaccinatie veilig is, vooral twee dagen na vaccinatie. Ze benadrukken echter dat de minimale dosis mRNA die nodig is om een immuunreactie op te wekken bij zuigelingen onder de zes maanden onbekend is, en raden daarom een dialoog aan tussen zogende moeders en hun zorgverleners over de mogelijke risico’s.

Bron:
1 Lancet, 2023; doi: 10.1016/j.ebiom.2023.104800

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws