Beste Lezer,

Vandaag is het Wereld Hart Dag! De dag waarop het hart wereldwijd centraal staat. Want hoe houden we ons hart gezond, en hoe kunnen we ons risico hart- en vaatziekten verkleinen?

Wereld Hart Dag wordt georganiseerd door de World Heart Federation en is bedoeld om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten. Want, hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer één, en in Nederland lijden er ongeveer 1,5 miljoen mensen aan een chronische hart- en vaatziekte. Over de hele wereld sterven er zelfs zo’n 17,3 miljoen mensen per jaar aan hartaandoeningen.

De Hartstichting roept op om vandaag in het rood gekleed te gaan, omdat hart- en vaatziekten bij vrouwen nog te vaak over het hoofd worden gezien. Ze investeren daarom 3 miljoen euro in een speciaal groot onderzoeksprogramma, zodat hart- en vaatziekten bij vrouwen sneller en beter worden opgespoord, herkend en behandeld. In Medisch Dossier 2504 verscheen een artikel van cardioloog Janneke Wittekoek. Zij zet zich in voor het vrouwenhart en staat zelfs in het theater om haar kennis over te dragen. Haar drijfveer is dat ze grote verschillen zag in de symptomen bij mannen en vrouwen. Wittekoek: ‘Het vrouwenhart wordt anders ziek.’ Haar artikel lees je in ons Digitaal Dossier, op https://medischdossier.org/archief/de-hart-hoofd-connectie/.

Ik ben benieuwd of en hoe jullie aandacht hebben besteed aan deze dag, en naar jullie vragen met betrekking tot hart- en vaatziekten. Ik hoor het graag! Je kunt me schrijven op redactie@medischdossier.org.

Namens het hele team van Medisch Dossier,

Met gezonde groet,

Tamar Koninkx

Boekentip

Auteur Robert Jackman leert je vanuit je authentieke volwassen zelf in de wereld te staan. Je ontdekt de bron van je triggers en temt ze voor eens en voor altijd. Waarom maak ik steeds dezelfde (foute) keuzes? Waarom word ik zo vaak teleurgesteld? In dit boek ontrafel je stap voor stap de pijn uit je verleden en leer je te begrijpen waarom je zo impulsief reageert. Inclusief ervaringsverhalen, oefeningen en helingsmethoden.

Ben jij een nachtbraker? Laat naar bed gaan blijkt samen te hangen met een groter risico op diabetes type 2.

Vaccinaties tegen knokkelkoorts

Zijn vapepennen een gezond alternatief voor roken? Australische onderzoekers onderzochten de inhoud van e-sigaretten, en vonden alarmerende resultaten.  

In de eerste aflevering van deze nieuwe rubriek lees je over kruiden en planten die in de fytotherapie kunnen worden gebruikt bij verkoudheid.

Overwaardering voor effect van medicijnen

Wil je minder medicatie slikken, maar weet je niet hoe? Psychiater Remke van Staveren vertelt over het verantwoord afbouwen van medicatie.