Beste Lezer,

Op 3 februari jl. plaatste de Groene Amsterdammer een noemenswaardig essay​ , dat ik graag onder de aandacht breng.

Trudy Dehue bespreekt in dit essay kritisch het concept van ‘ontbrekende stofjes in de hersenen’ als verklaring voor psychische problemen. Lange tijd zijn psychische problemen namelijk toegeschreven aan een chemische onbalans in de hersenen, niet alleen door de farmaceutische industrie, maar ook door de wetenschappelijke gemeenschap. Dehue wijdt in haar essay uit over de geschiedenis en herkomst van dit – tevens onjuiste – idee.

Binnen mijn bachelor psychologie zijn vooral depressieve stoornissen meermaals uitgelegd als een serotoninetekort in de hersenen. En als iets dat kan worden opgelost met een antidepressiva, dat dit serotoninetekort dan aanvult. Maar, zoals Dehue zegt, “het idee dat psychofarmaca een ontbrekende stof vervangen suggereert niet alleen dat ze levenslang moeten worden geslikt, maar ook dat deze aanvulling net zoals diabetes de enige optie is”. De ontbrekende-stofjes-theorie kan mensen angstig maken, en het vertrouwen in hun lichaam en hersenen doen kwijtraken.  

Dit essay verdient de aandacht. Lees ‘m vooral, op https://www.groene.nl/artikel/het-ontbrekende-stofje-in-het-brein.

Namens het hele team van Medisch Dossier,

Met gezonde groet,

Tamar Koninkx

Boekentip

Dit complete handboek biedt een moderne kijk op de klassieke ayurveda, het 5000 jaar oude gezondheidssysteem uit India. Bepaal je dosha-type, je persoonlijkheids- en lichaamstype, en leer welke voeding voor jou het meest geschikt is. En breng naast je lichaam ook je geest in balans. Zet jezelf in je eigen kracht, met behulp van de ayurveda en je intuïtie. 

Recent onderzoek brengt in kaart hoe de hersenen reageren op tegenslagen. De bevindingen zouden kunnen helpen bij het voorspellen van psychiatrische aandoeningen.

Vaccinaties tegen knokkelkoorts

Bijna de helft van de Nederlands stelt soms een tandartsbezoek uit. Tandvleesontstekingen kunnen zo leiden tot virusinfecties in het lichaam, met alle gevolgen van dien.

Foodwatch Nederland staat voor eerlijk, veilig en gezond voedsel en voert campagne tegen onder andere het landbouwgif glyfosaat. Wat kun jij zelf doen?

Overwaardering voor effect van medicijnen

Heb jij soms het idee dat je menstruatiecyclus gelijkloopt met die van de maan? Dat kan kloppen. Recent onderzoek laat de invloed zien van licht en zwaartekracht.