Beste Lezer,

Op 17 en 18 augustus jl. organiseerde de World Health Organization (WHO) de allereerste top over traditionele geneeswijzen. De WHO maakt zich al jaren sterk om meer bekendheid te geven aan de waarde ervan en de inzet te stimuleren. In 2019 publiceerde de WHO een rapport over traditionele en complementaire geneeskunde

Hierin laten zij het belang van deze geneeswijzen zien, vooral bij de preventie en behandeling van chronische ziekten gerelateerd aan leefstijl. Ook richtte de WHO in maart 2022 het Wereldwijde Centrum voor Traditionele Geneeskunde op, waar oude wijsheid en moderne wetenschap wordt gekatalyseerd.

Tijdens de eerste wereldtop, georganiseerd door de WHO en de regering van India kwamen traditionele geneeskundigen, academici, nationale beleidsmakers en internationale en maatschappelijke organisaties bij elkaar. Ze bespraken gegevens, innovaties en bewijsmateriaal met betrekking tot de bijdrage van de traditionele geneeskunde. Het is de bedoeling dat deze wereldtop nu elke twee jaar plaatsvindt.

Binnenkort gaan we dieper in op de activiteiten van de WHO rondom traditionele geneeswijzen. Houd dus vooral onze website in de gaten, als je meer wil weten!

Namens het hele team van Medisch Dossier,

Met gezonde groet,

Tamar Koninkx

Boekentip

Wanneer je je mentaal niet goed voelt, zijn er veel methoden en mogelijkheden beschikbaar. Maar deze zijn niet allemaal even toereikend. Auteur Kim Kuypers is universitair hoofddocent en doet onderzoek naar de geneeskrachtige eigenschappen van geestverruimende middelen. In hoeverre kunnen psychedelica helpen bij je mentale welzijn? Dit boek is voor iedereen die meer wil weten over deze stoffen, hun effecten en de wetenschappelijke stand van zaken op dit gebied.  

Hb je acute rug- of nekpijn, en overweeg je sterke pijnstilling met opiaten? Een recent onderzoek werpt licht op de werkzaamheid van deze medicatie.

Vaccinaties tegen knokkelkoorts

Bijna de helft van de Nederlands stelt soms een tandartsbezoek uit. Tandvleesontstekingen kunnen zo leiden tot virusinfecties in het lichaam, met alle gevolgen van dien. 

Ook voor huisdieren zijn er andere oplossingen dan de gebruikelijke. We geven je een recept van een Engelse holistische dierenarts om zelf een insectenbestrijdingsmiddel voor je honden te maken.

Overwaardering voor effect van medicijnen

Hoewel vegetarische diëten gezondheidsvoordelen bieden, laat een recente studie zien dat vegetariërs meer kans lopen op heupbreuken dan vleeseters.