21-07-2008

Hoge bloeddruk: zout in voeding belangrijke oorzaak, maar niet aan de FDA vertellen hoorâ?¦

Zout in het eten is een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk (hypertensie), maar dat is volstrekt niet bekend bij de Amerikaanse voedingsindustrie. Daar is de zoutinname via voeding sinds 1970 gestegen met 50 procent, en naar schatting zal 90 procent van de Amerikanen op enig moment in zijn leven aan hypertensie lijden.
De schuld kunnen we leggen bij de Amerikaanse regulerende instantie voor geneesmiddelen, de Food and Drug Administration (FDA), die verkondigt dat ‘zout relatief veilig is’. Volgens onderzoekers is dat standpunt niet in lijn met wat vergelijkbare instanties in Nederland, Engeland, Finland, Ierland en Australië zeggen. Zij hebben allemaal een nationale doelstelling geformuleerd voor de verlaging van de zoutinname en zij sporen de voedingsindustrie aan zich vrijwillig aan bepaalde opgestelde regels te houden. Als de FDA daarmee in de pas zou lopen, zouden fabrikanten bijvoorbeeld toestemming moeten krijgen om zout aan voeding toe te voegen, en zou de FDA ook gezamenlijk overeengekomen maxima moeten opstellen.
Volgens onderzoek kunnen jaarlijks in Amerika ongeveer 150.000 levens gered worden als de zoutinname in dit land gehalveerd zou worden8.
8J Am Med Assoc, 2007; 298: 1439-1441
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws