Ziekte van de maand: Mexicaanse griep

Zeven doden in Mexico, dus niet 159

Hoeveel mensen zijn er tot nu toe overleden aan de Mexicaanse griep? Wie gelooft wat hij in de kranten leest, zal denken dat er in Mexico zo’n 159 mensen overleden zijn aan het H1N1-virus. Dat is niet zo: het zijn er zeven. Dat cijfer is bevestigd door zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de minister van gezondheidszaken in Mexico zelf.

Vivienne Allan van het programma voor patiëntenveiligheid van de WHO zegt: ‘dat (meer dan 150 doden) is helaas een geval van onjuiste informatie en dat gebeurt wel eens, maar dit is geen informatie afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ik herhaal nogmaals: het aantal doden is zeven en deze mensen zijn allemaal in Mexico overleden.’ Sinds die uitspraak van haar is er ook een Amerikaan overleden, maar van een pandemie kunnen we nog amper spreken. Wel heeft de WHO ‘alarmfase vijf’ van een pandemie aangekondigd voor de Mexicaanse griep, omdat er in ten minste twee landen een overdracht van mens op mens heeft plaatsgevonden.

Ondanks de feiten dreigt er in vele landen al paniek. Zo voorspellen de gezondheidsautoriteiten in Engeland dat er wel 750.000 Britten zouden kunnen overlijden als er een grieppandemie uitbreekt. De minister van gezondheidszorg aldaar, Alan Johnson, heeft het House of Commons verteld dat er in Mexico 89 mensen aan dit virus zijn overleden. Ze zit er dus een factor 12 naast.

Behalve farmaceutische bedrijven zal iedereen zich verwonderen over regeringen en media die zich zo onverantwoordelijk gedragen. Wie snel denkt aan een complottheorie, kan het best beginnen in Indonesië, waar de gezondheidsminister Siti Faldilah Supari zegt dat ze de mogelijkheid niet uitsluit dat het H1N1-virus door mensen is vervaardigd.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Moed

Het is een publiek geheim: ons zorgstelsel staat onder druk. De wachtlijsten groeien gestaag, de kosten lopen op en de klanttevredenheid laat in toenemende mate te wensen over. Ook van zorgprofessionals hoor je steeds meer ontevreden geluiden: de werkdruk is te hoog...

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...