Ziekte van de maand: Mexicaanse griep

Zeven doden in Mexico, dus niet 159

Hoeveel mensen zijn er tot nu toe overleden aan de Mexicaanse griep? Wie gelooft wat hij in de kranten leest, zal denken dat er in Mexico zo’n 159 mensen overleden zijn aan het H1N1-virus. Dat is niet zo: het zijn er zeven. Dat cijfer is bevestigd door zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de minister van gezondheidszaken in Mexico zelf.

Vivienne Allan van het programma voor patiëntenveiligheid van de WHO zegt: ‘dat (meer dan 150 doden) is helaas een geval van onjuiste informatie en dat gebeurt wel eens, maar dit is geen informatie afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Ik herhaal nogmaals: het aantal doden is zeven en deze mensen zijn allemaal in Mexico overleden.’ Sinds die uitspraak van haar is er ook een Amerikaan overleden, maar van een pandemie kunnen we nog amper spreken. Wel heeft de WHO ‘alarmfase vijf’ van een pandemie aangekondigd voor de Mexicaanse griep, omdat er in ten minste twee landen een overdracht van mens op mens heeft plaatsgevonden.

Ondanks de feiten dreigt er in vele landen al paniek. Zo voorspellen de gezondheidsautoriteiten in Engeland dat er wel 750.000 Britten zouden kunnen overlijden als er een grieppandemie uitbreekt. De minister van gezondheidszorg aldaar, Alan Johnson, heeft het House of Commons verteld dat er in Mexico 89 mensen aan dit virus zijn overleden. Ze zit er dus een factor 12 naast.

Behalve farmaceutische bedrijven zal iedereen zich verwonderen over regeringen en media die zich zo onverantwoordelijk gedragen. Wie snel denkt aan een complottheorie, kan het best beginnen in Indonesië, waar de gezondheidsminister Siti Faldilah Supari zegt dat ze de mogelijkheid niet uitsluit dat het H1N1-virus door mensen is vervaardigd.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...