23-06-2015

Voorwoord

De mond gesnoerd

In januari van dit jaar werden we opgeschrikt door de terroristische aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen werden gedood.
Dit raakt ons diep, omdat we menen dat daardoor een van onze meest fundamentele vrijheden, de vrijheid van meningsuiting, niet alleen onder vuur ligt, maar zelfs een zaak van leven of dood is geworden. In de nasleep van de aanslag werd deze vrijheid door alle politici verdedigd, en mensen gingen massaal de straat op om zich loyaal te betonen met journalisten en cartoonisten.
Als uitgevers van What Doctors Don’t Tell You (het Britse moederblad van Medisch Dossier) maken we ons al jaren hard voor de vrije verspreiding van informatie. De aanslag van januari is in onze ogen een wredere versie van wat al langer plaatsvindt in West-Europa en de Verenigde Staten. Wij hebben vaak gemerkt, en ook met u gedeeld, dat de persvrijheid onder druk staat.
Er wordt bijvoorbeeld te weinig gepubliceerd over de mogelijke bijwerkingen en het gebrek aan werkzaamheid van vaccinaties. Veel grote kranten in Groot-Brittannië zijn ook niet bereid om hierover te berichten. Zo stuurden wij alle Britse kranten informatie over de gevaren van het vaccin tegen baarmoederhalskanker, maar geen enkele krant had de moed deze bewijzen te publiceren, omdat ze bang waren dat ouders daardoor hun artsen niet meer zouden vertrouwen. En juist omdat wij dit soort informatie wél publiceren, wil WH Smith, de grootste kantoorboekhandel van Groot-Brittannië, ons tijdschrift niet in zijn schappen.
Natuurlijk willen we onze ervaringen met dit soort tegenwerking niet vergelijken met de afschuwelijke schietpartij in Parijs. Maar we willen wel de hypocriete houding van de westerse wereld aan de kaak stellen. Alle verheven uitspraken over de ‘zwaarbevochten’ persvrijheid ten spijt, lijkt het erop dat wij geen vrije pers hebben maar een systeem dat door de grote spelers in het veld beheerst wordt. Juist omdat u belangrijke informatie over uw gezondheid en veiligheid in de grote media zult missen, gaan wij door met u over deze onderwerpen te informeren. Wij laten ons niet de mond snoeren.
In deze editie vindt u een uitgebreid artikel over hart- en vaatziekten. Ondanks de enorme inspanningen van de medische beroepsgroep – slimme combinaties van geneesmiddelen, de nieuwste chirurgische hoogstandjes, een dieetadvies om zo min mogelijk vet te eten, de voor-alle-zekerheid-aspirine – blijven hart- en vaatziekten de belangrijkste westerse doodsoorzaak. In Nederland sterft er elke dertien minuten iemand aan deze aandoening.
Maar wat de meeste artsen u niet vertellen, is dat medicijnen tegen hartziekten – of het nu hoge bloeddruk, beroerte of pijn op de borst betreft – soms nog erger zijn dan de kwaal, en zelfs tot de dood kunnen leiden. Daarom hebben we de grootste boosdoeners voor u op een rijtje gezet. Natuurlijk informeren we u ook over de alternatieven waarvan bewezen is dat ze werken.
Verder leest u in dit nummer dat een aantal voedingsmiddelen die vaak als gezond worden aangeprezen, helemaal niet zo gezond zijn. We leggen uit waarom niet en vertellen u wat u ter vervanging kunt gebruiken. Daarnaast bespreekt Harald Gaier welke natuurlijke behandelingen er zijn tegen een van de ergste soorten pijn: kiespijn. En lees het persoonlijke verhaal van iemand die te horen kreeg dat hij dikkedarmkanker had. Omdat hij niet bang was voor kanker, was hij in staat de ziekte een halt toe te roepen.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...