02-06-2015

Voorwoord

[Voorwoord:]

Baas in eigen buik

Als u de hele batterij aan dieetrages al geprobeerd hebt – van Montignac en Sonja Bakker tot het vastendieet – maar toch weer bent aangekomen, dan bent u niet de enige. De meesten van ons hebben geen flauw idee wat nu eigenlijk een gezond dieet is, laat staan welk dieet geschikt is om af te vallen. Zijn granen goed of slecht voor ons? Moeten we vis eten of juist vermijden vanwege het kwik dat erin zit? En hoe zit het met zuivelproducten en soja?
De Amerikaanse bioloog en klinisch psycholoog Joan Borysenko ging ook op zoek naar een gezond dieet om af te vallen en deed een aantal opzienbarende ontdekkingen. Uit nieuw bewijs blijkt dat bepaalde soorten bacteriën in onze darmen overgewicht veroorzaken, en niet andersom, zoals meestal gedacht wordt. Te veel eten is dus misschien niet de hoofdoorzaak van uw overgewicht. Het zou zomaar eens kunnen dat u te veel microbiële oppotters in uw darm hebt zitten: bacteriën die uitblinken in het halen van calorieën uit voedsel. Dr. Borysenko legt uit hoe dat werkt en hoe uw darmbacteriën ook op andere manieren uw gezondheid -zelfs de geestelijke- kunnen beïnvloeden. Daarnaast geeft zij advies over eenvoudige voedingsmiddelen om de ‘dikmakende’ bacteriën in ‘slankmakende’ te veranderen.
Het voorjaar is begonnen en misschien bent u gewend uw tuin met de nodige chemische brouwsels te besproeien. Maar voordat u daarmee begint, is het misschien verstandig om te lezen aan welke gevaren u en uw omgeving daardoor worden blootgesteld. Uit onderzoek blijkt dat de onkruid- en insectenverdelgers waarmee we onze landbouwgewassen maar ook ons terras en onze rozen besproeien, allerlei chronische aandoeningen veroorzaken – van parkinson en prostaatkanker tot kinderleukemie.
Hoewel er toelatingsprocedures zijn om te voorkomen dat er onveilige producten op de markt worden gebracht, hebben de toezichthoudende instanties van zowel de EU als Nederland een achterstand. Daardoor zijn er veel bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar die de procedure nog niet doorlopen hebben. Bovendien zijn de producten die al wel officieel zijn toegelaten, ook niet allemaal veilig: de fabrikanten van pesticiden sjoemelen met gegevens en proberen de toezichthouders te beïnvloeden. Zo kon glyfosaat – dat de basis vormt voor het veelgebruikte Roundup – worden goedgekeurd, terwijl al lang bewezen is dat het geboorteafwijkingen veroorzaakt.
Als u dus zwanger wilt worden of al zwanger bent, is het extra belangrijk om blootstelling aan bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Voor moeders in spe hebben we in deze editie overigens nog meer interessante informatie. In het vraag-en-antwoordartikel kunt u namelijk lezen hoe u de kans op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) op een natuurlijke manier kunt verkleinen.
Verder hebben we voor u een artikel waarin Joanna Evans allerlei voedingsmiddelen op een rijtje zet die een hoge bloeddruk helpen voorkomen of verminderen. Annemarie Colbin vult dat aan met een heerlijk recept voor gazpacho, zodat u deze zomer een gezond en verantwoord extraatje op tafel kunt zetten.

Bryan Hubbard en Lynne McTaggart

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met werk, gezin, vrienden en feestjes. Maar ze verlangden naar balans, lichamelijk en mentaal. Toen ayurveda op hun pad kwam, veranderde alles. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag...