18-04-2012

Van de hoofdredactie

Stel je voor dat je van Venus komt en voor het eerst op Aarde landt. Ik zit in het welkomstcomité en ik vertel je onder het genot van een Mars en een Cola dat we een groot gezondheidsprobleem hebben op onze planeet: kanker. Met onze standaardtherapieën kunnen we kanker in 40 procent van de gevallen genezen mits in een vroeg stadium ontdekt, en in het algemeen slechts in 5 procent van de gevallen. Met andere woorden: de meeste mensen gaan dood aan kanker.
Dat vind jij een slecht resultaat, zelfs voor een primitieve beschaving als de onze. Of we dan niets anders hebben?

Nou, dat weten we eerlijk gezegd niet, want dat mogen we niet weten, antwoord ik. Na heel veel graven en uitpluizen heb ik een paar uitmuntende onderzoeken ontdekt – dubbelblind, placebogecontroleerd – die aantonen dat homeopathie een krachtige behandeling tegen kanker kan bieden en veel effectiever dan onze standaardbehandelingen (zoals in ons hoofdartikel deze maand te lezen is). Helaas praat echter niemand daarover, ook al zijn ze betaald door de Amerikaanse overheid en uitgevoerd door wetenschappers van een Amerikaanse universiteit.
Waarom dan niet, vraag jij, want dat is toch goed nieuws voor alle mensen?
Jawel, zeg ik, maar niemand gelooft het. Homeopathie is geen wetenschap, vertellen de lasteraars ons. Dat zeggen ze omdat de wetenschap er geen chocola van kan maken en dus moet ieder effect van homeopathie wel een placebo-effect zijn.

Maar, zeg jij, een placebo is niet krachtig genoeg om kanker te bestrijden. Dus die homeopathie móet wel iets doen en dus moet de wetenschap wel verkeerd zijn – of, vriendelijker gesteld, iets over het hoofd zien.

Maar er speelt nog iets anders, zeg ik: geld. De kankerbestrijding is in de handen van de geneesmiddelenindustrie, die weer het onderzoek en de onderzoekers financiert die beweren dat hun geneesmiddelen de beste zijn, zelfs wanneer die niet zo goed werken. Dat zijn ook steeds degenen die de homeopathie verketteren. De geneesmiddelenindustrie verdient een fortuin aan zijn chemotherapeutische middelen.
Wacht, even alles op een rij, zeg jij. De meeste mensen gaan aan kanker dood, jullie hebben een therapie die daartegen werkt, niemand omarmt die, ook al is wetenschappelijk aangetoond dat zij werkt, en dat komt omdat die therapie niet wetenschappelijk zou zijn – of volgens jullie beperkte wetenschappelijke niveau eigenlijk onmogelijk. En dan hebben jullie een aantal mensen die ontzettend veel geld verdienen aan het lijden van andere mensen, en die betalen wetenschappers om dingen in de doofpot te houden en hun inadequate producten als enige optie voor te stellen voor de behandeling. Daar is niets wetenschappelijks aan: jullie stellen vooroordelen, geloofsovertuigingen en winst boven mensen.

Ongelovig schud jij je twee hoofden en klim je weer in je Venusiaanse ruimteschip. Sindsdien heb ik je nooit meer teruggezien, gek hè?

Bryan Hubbard
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...