18-04-2012

Van de hoofdredactie

Stel je voor dat je van Venus komt en voor het eerst op Aarde landt. Ik zit in het welkomstcomité en ik vertel je onder het genot van een Mars en een Cola dat we een groot gezondheidsprobleem hebben op onze planeet: kanker. Met onze standaardtherapieën kunnen we kanker in 40 procent van de gevallen genezen mits in een vroeg stadium ontdekt, en in het algemeen slechts in 5 procent van de gevallen. Met andere woorden: de meeste mensen gaan dood aan kanker.
Dat vind jij een slecht resultaat, zelfs voor een primitieve beschaving als de onze. Of we dan niets anders hebben?

Nou, dat weten we eerlijk gezegd niet, want dat mogen we niet weten, antwoord ik. Na heel veel graven en uitpluizen heb ik een paar uitmuntende onderzoeken ontdekt – dubbelblind, placebogecontroleerd – die aantonen dat homeopathie een krachtige behandeling tegen kanker kan bieden en veel effectiever dan onze standaardbehandelingen (zoals in ons hoofdartikel deze maand te lezen is). Helaas praat echter niemand daarover, ook al zijn ze betaald door de Amerikaanse overheid en uitgevoerd door wetenschappers van een Amerikaanse universiteit.
Waarom dan niet, vraag jij, want dat is toch goed nieuws voor alle mensen?
Jawel, zeg ik, maar niemand gelooft het. Homeopathie is geen wetenschap, vertellen de lasteraars ons. Dat zeggen ze omdat de wetenschap er geen chocola van kan maken en dus moet ieder effect van homeopathie wel een placebo-effect zijn.

Maar, zeg jij, een placebo is niet krachtig genoeg om kanker te bestrijden. Dus die homeopathie móet wel iets doen en dus moet de wetenschap wel verkeerd zijn – of, vriendelijker gesteld, iets over het hoofd zien.

Maar er speelt nog iets anders, zeg ik: geld. De kankerbestrijding is in de handen van de geneesmiddelenindustrie, die weer het onderzoek en de onderzoekers financiert die beweren dat hun geneesmiddelen de beste zijn, zelfs wanneer die niet zo goed werken. Dat zijn ook steeds degenen die de homeopathie verketteren. De geneesmiddelenindustrie verdient een fortuin aan zijn chemotherapeutische middelen.
Wacht, even alles op een rij, zeg jij. De meeste mensen gaan aan kanker dood, jullie hebben een therapie die daartegen werkt, niemand omarmt die, ook al is wetenschappelijk aangetoond dat zij werkt, en dat komt omdat die therapie niet wetenschappelijk zou zijn – of volgens jullie beperkte wetenschappelijke niveau eigenlijk onmogelijk. En dan hebben jullie een aantal mensen die ontzettend veel geld verdienen aan het lijden van andere mensen, en die betalen wetenschappers om dingen in de doofpot te houden en hun inadequate producten als enige optie voor te stellen voor de behandeling. Daar is niets wetenschappelijks aan: jullie stellen vooroordelen, geloofsovertuigingen en winst boven mensen.

Ongelovig schud jij je twee hoofden en klim je weer in je Venusiaanse ruimteschip. Sindsdien heb ik je nooit meer teruggezien, gek hè?

Bryan Hubbard
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...