Snel beter via de ogen

EMDR is een energetisch-psychologische techniek, een van de eerste waarvan bewezen is dat het een groot aantal psychische problemen verhelpt, van angst en depressie tot verslaving en zelfbeperkende opvattingen. Hoe werkt het precies?

De grootste tekortkoming van de nieuwste energetisch-psychologische technieken is dat hun werking niet wetenschappelijk is aangetoond. Een uitzondering hierop vormt Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), het geesteskind van psychologe Francine Shapiro. Toen zij in 1987 in het park wandelde, merkte ze dat de herinneringen die haar zo overstuur maakten, minder bleken te worden wanneer zij zich op een bewegend voorwerp concentreerde. Na een aantal experimenten kwam ze uiteindelijk uit op EMDR.

Het lichaam beschikt over een goed aangepast systeem – ongeveer zoals de spijsvertering – om ervaringen te verwerken en die in verband te brengen met associaties, herinneringen en andere kennis uit het verleden, zodat wij alles wat ons overkomt, goed en slecht, in ons kunnen opnemen. Maar wanneer we iets meemaken wat ons in de war brengt (ook kleinere dingen, bijvoorbeeld gepest worden op school), kan die informatieverwerking worden verstoord.

EMDR is erop gericht negatieve verbanden ongedaan te maken en de onderbroken schakelingen te herstellen, zodat we het gebeurde kunnen verwerken, ons eroverheen kunnen zetten en weer verder kunnen.

Posttraumatische stress

Er is een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal dat de effectiviteit van EMDR ondersteunt voor allerlei soorten psychologische trauma’s en angststoornissen, met name de posttraumatische stressstoornis (PTSS). Uit een meta-analyse van de studies die tot dusver zijn uitgevoerd, komt naar voren dat EMDR een van de beste en meest gekozen behandelingen voor PTSS is en beter werkt dan actief luisteren1,2.

In één onderzoek bleek dat 100 procent van de patiënten die aan één enkel trauma leden en 80 procent van degenen die meer trauma’s hadden meegemaakt, al na zes sessies van vijftig minuten geen last meer hadden van PTSS-symptomen3.

EMDR werkt ook snel, in vergelijking met meer traditionele therapieën zoals gedragstherapie. Er is al resultaat zichtbaar na een derde van de tijd die de meeste gesprekstherapieën nodig hebben: 70 procent bereikte al goede resultaten na slechts drie sessies, vergeleken met 29 procent in een therapie die gebruikmaakte van langdurige exposure (blootstelling)4. Hoewel er meestal meer sessies nodig zijn, was één enkele EMDR-sessie al in staat om bij meer dan de helft van een groep van twintig getraumatiseerde kinderen een verschuiving tot stand te brengen van angstige verwarring naar normaal functioneren5.

De effecten blijken bovendien ook stand te houden: bij een follow-up na vijftien maanden bleek dat 84 procent de positieve effecten had weten vast te houden en geen symptomen vertoonde6.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...