01-06-2009

Millieu-alarm: Een giftige opknapbeurt

Van niets knapt een kamer zó op als van een nieuw likje verf. Maar doet u dat te vaak, dan zou dit kunnen bijdragen aan kanker, onvruchtbaarheid en meer. Daar lijkt recent onderzoek tenminste op te wijzen.

Een fris likje verf doet wonderen voor een vieze of saaie kamer. Maar nieuw Amerikaans onderzoek lijkt erop te wijzen dat de bewoners gevaar lopen wanneer zij in huis al te vaak de verfkwast hanteren! Zo constateerden onderzoekers van de Universiteit van Californië een significant verband tussen het gebruik van verf in huis en kinderleukemie (‘bloedkanker’).

Dit is tegenwoordig wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Kinderen die binnenshuis aan verf blootgesteld waren, liepen 65 procent meer kans op acute lymfoblastische leukemie (ALL). Omdat het risico toenam naarmate er vaker werd geverfd, wordt een causaal (oorzakelijk) verband verondersteld.

Zorgelijker is nog dat moeders die vóór de bevruchting of tijdens de zwangerschap met verf in aanraking kwamen, driemaal zo vaak een kind met ALL kregen. Dat betekent dat verf al vroeg in de ontwikkeling van het ongeboren kind schade kan aanrichten. De conclusie van de onderzoekers is dan ook ‘dat het veiliger is om het gebruik van verf binnenshuis tijdens de zwangerschap en de eerste kinderjaren te vermijden’.

Deze gegevens ondersteunen het al bestaande overtuigende bewijs voor de relatie tussen verf en kanker. Een grootschalig onderzoek duidde al in 2001 op een significante dosis-responsrelatie tussen het risico op ALL en het aantal kamers in huis dat in het jaar vóór en het jaar na de geboorte van een kind was geschilderd.

Andere studies vonden een samenhang tussen kinderleukemie en een moeder die door haar beroep tijdens de zwangerschap aan verf was blootgesteld. In ander grootschalig gecontroleerd onderzoek van de US Children Cancer Group bleek dat vrouwen die werkten met verf en thinner (verfverdunner), twee maal zo veel kans op een kind met ALL hadden dan vrouwen die dat niet deden. En ook hier bleek het risico vergroot bij blootstelling in de periode vóór de bevruchting.

Ook andere vormen van kanker worden in verband gebracht met verf. Bij mensen die werken in de verfproductie en de verfhandel werden hogere risicocijfers gevonden voor kanker van de blaas, longen, strottenhoofd, alvleesklier, mondholte, slokdarm, lever en maag.

De beslissing van de International Agency for Research on Cancer (IARC) om werken met verf te classificeren als een beroepsrisico op kanker is dan ook een voor de hand liggende stap.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Systeemdenken in de geneeskunde

Een chronische aandoening kun je vaak beter oplossen als je naar de film van het leven kijkt, in plaats van naar een foto van het huidige moment. Dan wordt duidelijk welke factoren een rol speelden in het ontstaan van het ziektebeeld. En ook hoe genezing kan worden...

Leververvetting: Een stille epidemie

Zonder het te weten heeft een vijfde van de Nederlanders te maken met een leveraandoening. Door een voeding rijk aan slechte suikers en vetten slaat de lever op hol en produceert hij grote hoeveelheden vet. Dit vet wordt opgeslagen in de lever waardoor deze vervet en...

Geld staat bovenaan, gezondheid onderaan

De industriële lobby verandert de berichtgeving over de volksgezondheid Dat je tegenwoordig niemand meer kunt vertrouwen, is voor scherpzinnige lezers van Medisch Dossier allang duidelijk. We moeten de adviezen die we krijgen van onze gezondheidsautoriteiten met veel...

Nieuws van Juglen: Acrylamide. Liever niet!

De Europese voedselwaakhond SAFE heeft recent ontdekt dat de hoeveelheid acrylamide in sommige voedingsmiddelen vier tot vijf keer hoger is dan wettelijk toegestaan. Op hun website, www.foodnavigator.com, staat hierover een uitgebreid artikel. Niet alleen in voeding...

Psychedelica als medicijn van de toekomst

Psychedelica worden steeds vaker gebruikt als medicijn. De laatste jaren is er een toename van ceremonies met zogenoemde plantmedicijnen als truffels en ayahuasca. Waar staat de wetenschap en wat kunnen bepaalde middelen doen? Medisch Dossier stelt een aantal vragen...