01-06-2009

Millieu-alarm: Een giftige opknapbeurt

Van niets knapt een kamer zó op als van een nieuw likje verf. Maar doet u dat te vaak, dan zou dit kunnen bijdragen aan kanker, onvruchtbaarheid en meer. Daar lijkt recent onderzoek tenminste op te wijzen.

Een fris likje verf doet wonderen voor een vieze of saaie kamer. Maar nieuw Amerikaans onderzoek lijkt erop te wijzen dat de bewoners gevaar lopen wanneer zij in huis al te vaak de verfkwast hanteren! Zo constateerden onderzoekers van de Universiteit van Californië een significant verband tussen het gebruik van verf in huis en kinderleukemie (‘bloedkanker’).

Dit is tegenwoordig wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Kinderen die binnenshuis aan verf blootgesteld waren, liepen 65 procent meer kans op acute lymfoblastische leukemie (ALL). Omdat het risico toenam naarmate er vaker werd geverfd, wordt een causaal (oorzakelijk) verband verondersteld.

Zorgelijker is nog dat moeders die vóór de bevruchting of tijdens de zwangerschap met verf in aanraking kwamen, driemaal zo vaak een kind met ALL kregen. Dat betekent dat verf al vroeg in de ontwikkeling van het ongeboren kind schade kan aanrichten. De conclusie van de onderzoekers is dan ook ‘dat het veiliger is om het gebruik van verf binnenshuis tijdens de zwangerschap en de eerste kinderjaren te vermijden’.

Deze gegevens ondersteunen het al bestaande overtuigende bewijs voor de relatie tussen verf en kanker. Een grootschalig onderzoek duidde al in 2001 op een significante dosis-responsrelatie tussen het risico op ALL en het aantal kamers in huis dat in het jaar vóór en het jaar na de geboorte van een kind was geschilderd.

Andere studies vonden een samenhang tussen kinderleukemie en een moeder die door haar beroep tijdens de zwangerschap aan verf was blootgesteld. In ander grootschalig gecontroleerd onderzoek van de US Children Cancer Group bleek dat vrouwen die werkten met verf en thinner (verfverdunner), twee maal zo veel kans op een kind met ALL hadden dan vrouwen die dat niet deden. En ook hier bleek het risico vergroot bij blootstelling in de periode vóór de bevruchting.

Ook andere vormen van kanker worden in verband gebracht met verf. Bij mensen die werken in de verfproductie en de verfhandel werden hogere risicocijfers gevonden voor kanker van de blaas, longen, strottenhoofd, alvleesklier, mondholte, slokdarm, lever en maag.

De beslissing van de International Agency for Research on Cancer (IARC) om werken met verf te classificeren als een beroepsrisico op kanker is dan ook een voor de hand liggende stap.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...