01-06-2009

Krachttraining als remedie tegen schouderpijn

Een blessure van de rotator cuff (het ‘rotatorenmanchet’, een onderdeel van de schoudergordel) is een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn. Paul Chek legt uit hoe u dit kunt voorkomen door een goede houding, de juiste training en speciale oefeningen om de ‘kernspieren’ te versterken.

Wanneer u een blessure aan de schouder heeft, komt dat in veel gevallen doordat de rotator cuff is geblesseerd. Dat komt vaak voor, maar is toch vrij gemakkelijk te voorkomen. Waar moet u dan op letten en wat moet u doen en laten?

Laat ik eerst vertellen wat de rotator cuff allemaal doet. Dit schoudergewricht vervult vele functies en kan wel 16.000 verschillende standen innemen. Een draaiing van één graad leidt al tot een andere stand1. Dat is ook nodig, want onze armen zijn beweeglijk en de hele dag bezig. We gebruiken ze om te eten, te wassen, auto te rijden, te werken, noem maar op.

Daartoe moeten we ze voor de volle honderd procent actief kunnen gebruiken. Velen van ons gaan dan ook nog eens sporten, soms zo fanatiek dat het hele schoudergebied, en vooral de complexe rotator cuff, overbelast raakt.

Houding

Om een blessure aan de rotator cuff te vermijden is allereerst een goede houding van belang. Daarnaast is het goed te trainen om uw ‘kern’ te verstevigen, bij voorkeur met een wetenschappelijk gefundeerd oefenprogramma. Meer informatie hierover is te vinden op mijn website (www.chekinstitute.com). Zie ook het artikel ‘Kernstabiliteit voorkomt blessures’ in het februarinummer van Medisch Dossier (jrg. 11, nr. 2, 2009).

Dat houding zo belangrijk is, komt doordat de schoudergordel wordt beïnvloed door de houding van de voeten, het bekken, de wervelkolom, de borstkas en het hoofd. De schouders zitten tussen bekken en hoofd en wanneer de houdingsbalans niet optimaal is, kunnen er schouderproblemen ontstaan.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...