01-06-2009

Krachttraining als remedie tegen schouderpijn

Een blessure van de rotator cuff (het ‘rotatorenmanchet’, een onderdeel van de schoudergordel) is een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn. Paul Chek legt uit hoe u dit kunt voorkomen door een goede houding, de juiste training en speciale oefeningen om de ‘kernspieren’ te versterken.

Wanneer u een blessure aan de schouder heeft, komt dat in veel gevallen doordat de rotator cuff is geblesseerd. Dat komt vaak voor, maar is toch vrij gemakkelijk te voorkomen. Waar moet u dan op letten en wat moet u doen en laten?

Laat ik eerst vertellen wat de rotator cuff allemaal doet. Dit schoudergewricht vervult vele functies en kan wel 16.000 verschillende standen innemen. Een draaiing van één graad leidt al tot een andere stand1. Dat is ook nodig, want onze armen zijn beweeglijk en de hele dag bezig. We gebruiken ze om te eten, te wassen, auto te rijden, te werken, noem maar op.

Daartoe moeten we ze voor de volle honderd procent actief kunnen gebruiken. Velen van ons gaan dan ook nog eens sporten, soms zo fanatiek dat het hele schoudergebied, en vooral de complexe rotator cuff, overbelast raakt.

Houding

Om een blessure aan de rotator cuff te vermijden is allereerst een goede houding van belang. Daarnaast is het goed te trainen om uw ‘kern’ te verstevigen, bij voorkeur met een wetenschappelijk gefundeerd oefenprogramma. Meer informatie hierover is te vinden op mijn website (www.chekinstitute.com). Zie ook het artikel ‘Kernstabiliteit voorkomt blessures’ in het februarinummer van Medisch Dossier (jrg. 11, nr. 2, 2009).

Dat houding zo belangrijk is, komt doordat de schoudergordel wordt beïnvloed door de houding van de voeten, het bekken, de wervelkolom, de borstkas en het hoofd. De schouders zitten tussen bekken en hoofd en wanneer de houdingsbalans niet optimaal is, kunnen er schouderproblemen ontstaan.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...