17-03-2015

Hyperhersenen

Het gaat niet goed met de hersenen van onze kinderen. Op dit moment worden ongekend veel kinderen in de westerse wereld getroffen door epidemieën van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en autisme. Een aantal jaar geleden bleek uit Amerikaanse ramingen dat bij ruim een op de tien Amerikaanse kinderen – dat zijn er ongeveer zes miljoen – de diagnose ADHD was gesteld. Slechts twee jaar later waren daar twee miljoen kinderen bijgekomen, en die cijfers stijgen nog steeds. Hetzelfde geldt voor autisme. Dertig jaar geleden werd een op de tienduizend kinderen door autisme getroffen; vandaag de dag zijn dat er ongeveer een op de honderd.
De overheid en geneeskunde wijten de stijgende aantallen aan slechte genen, een betere diagnostiek en ongunstige omstandigheden rond de zwangerschap en geboorte. Maar John Gray, auteur van de internationale bestseller Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, nam met die verklaringen geen genoegen.
Gray begon zich voor ADHD te interesseren toen hij de ziekte van Parkinson bleek te hebben en op zoek ging naar een oplossing. Terwijl hij een natuurlijke behandeling voor zijn parkinson onderging, ontdekte hij tot zijn verrassing dat de concentratieproblemen waar hij zijn hele leven mee had gekampt, ook verdwenen. Dit zorgde voor een aha-erlebnis: hij realiseerde zich dat ADHD en concentratieproblemen beide veroorzaakt worden doordat het dopaminesysteem in de hersenen op een laag pitje komt te staan. Dit is op zijn beurt een gevolg van de overprikkeling van de hersenen door onze hedendaagse wereld – of dat nou komt door de overvloed aan suiker in onze bewerkte voedingsmiddelen of de gewelddadige computerspelletjes die we spelen.
In Medisch Dossier vindt u deze keer een exclusief fragment uit Grays nieuwste boek Staying focused in a hyper world. Daarin onthult hij de vijftien belangrijkste ‘brainkillers’ die onze moderne leefstijl met zich meebrengt.
Veel ontstekingsprocessen in het lichaam hangen samen met bewerkte voedingsmiddelen – ook als die zogenaamd ‘mager’ zijn. Onlangs is de geneeskunde plotseling gaan inzien waar Medisch Dossier al jaren over schrijft, namelijk dat niet vet, maar suiker hart- en vaatziektes veroorzaakt. Lees het verhaal van onze redacteur Bryan Hubbard over de foute ideeën rondom vetten en hartaandoeningen, die meer dan dertig jaar lang de geneeskunde hebben beheerst.
Verder zetten we negen manieren voor u op een rij die u kunnen helpen uw kans op borstkanker te verkleinen. Dan hebben we nog een bijdrage van Harald Gaier, waarin hij u adviseert om voor natuurlijke remedies eens een blik te werpen in uw eigen keukenkastje. Ten slotte is ook onze vraag-en-antwoordrubriek deze maand van zijn hand. Daarin geeft Gaier een helder overzicht van de kwaaltjes die ons elke winter teisteren, en laat hij zien hoe u die op een eenvoudige manier te lijf kunt gaan.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...