no-image

Het celgeheugen

Welke wijsheid gaat er schuil achter pijn en negatieve emoties? In Het celgeheugen schrijft Luis Angel Diaz dat het mogelijk is om innerlijke vrede en vrijheid te bereiken door je fysieke en/of emotionele pijn te omarmen.

Het lijkt misschien tegenstrijdig om vrienden te worden met pijn en haar als leraar te verwelkomen. Maar als je lijdt – en dat overkomt ieder van ons in ons leven – bevind je je al op dat pad van bewustwording en is het, zo laat Diaz zien, zaak om door te zetten richting transformatie.

Hij heeft het aan den lijve ondervonden, toen zijn vrouw op jonge leeftijd kwam te overlijden. Het veranderde zijn leven voorgoed, maar de schok en pijn van haar verlies brachten een onverwachte ontdekking met zich mee: pijn en negatieve emoties worden opgeslagen in het lichaam en zijn de belangrijkste veroorzakers van fysieke en emotionele problemen.

Ze verstoren of blokkeren onze levenskracht. Of zoals Diaz zelf schrijft: ‘Adriana was er niet meer, maar op een of andere manier plantte haar vertrek het zaadje van een ongelooflijk geschenk in mij, het geschenk van de bewustwording van een nieuw leven.

De schok van haar verlies was de eerste stap in een innerlijk proces dat mijn kijk op mezelf en op mijn leven volledig veranderde.’ Voor deze tragische wending in zijn leven bood Diaz pijn en negatieve emoties helemaal niet het hoofd.

Hij deed wat zo veel mensen doen: verlichten, vermijden, verdoven. Kinderen huilen of schreeuwen, overdrijven en versterken wat ze voelen tot het voorbij is, worden gekoesterd en ontspannen zich dan. Deze instinctieve aanpak raken we tijdens het opgroeien en onze volwassenwording kwijt.

Diaz bestreed pijn, zowel bij zichzelf als bij anderen, wees haar af, ontkende haar, want pijn moest te allen tijde worden verdreven. Heel gek is dat natuurlijk niet, want pijn is verre van fijn en we zijn, zoals hij terecht opmerkt, cultureel geconditioneerd om pijn niet te voelen.

Het gevolg is dat het lichaam de pijn daadwerkelijk afschermt – daarmee bedoelt Diaz niet dat het lichaam pijn oplost of weg laat vloeien, maar dat pijn zich dieper nestelt in het lichaam. Niet alleen in onze hersenen (in de vorm van herinneringen), maar ook in onze cellen. Pijnlijke ervaringen laten sporen na in ons psychosomatische netwerk van onze zenuwen, organen, spieren en zelfs onze huid.

Vicieuze cirkel

Diaz haalt de gouden regels van de Chinese geneeskunde aan: ziekten ontstaan als de levenskracht stagneert én als er pijn is, is er een overmaat aan opgehoopte energie.

Zo ontstaat een vicieuze cirkel die onophoudelijk pijn doet. Als we het trauma niet bewust transformeren, werken we meer pijn in de hand, zelfs in zoverre dat we ervan overtuigd raken dat deze patronen er voor altijd zullen zijn en bepalen wie we werkelijk zijn. Ons zelfbeeld wordt gedefinieerd aan de hand van die pijn en negatieve gevoelens.

We verklaren vaak defensief: ‘Zo ben ik nu eenmaal’ of ‘Ik kan er niets aan doen’. En we wijzen de vinger naar externe omstandigheden. Deze vicieuze cirkel wordt gevoed door pijnervaringen die we opdoen in ons dagelijks leven of zijn het gevolg van de beslissingen die we in het verleden hebben genomen, maar denk ook aan pijnervaringen die we in onze jeugd en opvoeding hebben opgedaan.

En vergeet niet de nog oudere pijn die we in de baarmoeder hebben opgedaan of doorgegeven gekregen van onze voorouders (genetische conditionering). Tezamen vormen deze pijnervaringen wat Eckhart Tolle het ‘pijnlichaam’ noemt. In onze cellen liggen al deze pijnlijke informatie en ervaringen opgeslagen.

Het pijnlichaam is een innerlijk energieveld en bestaat uit lagen van gestagneerde energie die Diaz ‘negatieve emotionele lading’ (NEL) noemt. Zo ontstaat er negatieve energetische resonantie die ons fysieke, emotionele en spirituele welzijn aantast.

Het leven is echter nooit helemaal pijnloos. Er kan niet alleen maar plezier en vreugde zijn. Dat betekent dat we op een of andere manier toch moeten dealen met onze pijn.

De impact van pijn en lijden houdt aan totdat we onszelf toestaan de pijn volledig te ervaren, haar te omarmen en zelfs te transformeren, betoogt Diaz. Vaak kiezen we echter voor lijden en slachtofferschap.

Een alternatief

Diaz biedt in Het celgeheugen een alternatief: hij stelt voor te veranderen wat je niet bevalt, te accepteren wat er gebeurt in combinatie met vrede met jezelf hebben en, ten slotte, uit de situatie te stappen. Tijd om oude overlevingspatronen te wissen en het pijnlichaam los te laten. Daarvoor heeft Diaz de methode Cellular Memory Release (CMR) ontwikkeld.

Het doel van CMR is niet alleen blokkades en obstakels te verwijderen en het pijnlichaam los te laten, maar ook om terug te keren naar ons lichtlichaam. Daarmee doelt Diaz op een authentieke krachtbron in onszelf, een ‘kern van welzijn’: deze bron maakt ons tot wat we zijn en houdt ons lichaam levendig en vitaal. Laat ons weer kind zijn.

Vertegenwoordigt liefde, verbinding, optimisme, vertrouwen, enthousiasme en een oneindig gevoel van vrijheid. CMR is ontworpen om ons te begeleiden bij het afleren van datgene wat ons pijn doet en wat ons verwijdert van ons authentieke en ware zelf. Daarvoor moeten we echter wel door de pijn heen. Het pijnlichaam kan alleen worden losgelaten als we de negatieve emotionele lading transformeren die in ons systeem is gestagneerd.

Wanneer pijn bewust wordt ervaren, is zij, paradoxaal genoeg, een toegangspoort naar de bevrijding van ons lijden. Verstoring wordt een kans. Diaz biedt daarvoor een aantal technieken aan, geïllustreerd met een reeks praktijkvoorbeelden: Pain Body Release (PBR) en Neural Net Repatterning (NNR). PBR stelt mensen in staat om geblokkeerde energie vrij te maken die hun fysieke en emotionele welzijn negatief beïnvloedt.

Het is belangrijk om aandachtig en aanwezig te zijn, aandacht te schenken aan datgene waar we het liefst zo weinig mogelijk aandacht aan schenken. Daarna kunnen we onze pijn en negatieve gevoelens en overtuigingen gaan ontrafelen.

 

Als een bosbrand

Diaz waarschuwt wel voor een intensivering van de negatieve emotionele lading, maar dat is onontkoombaar en leidt tot een des te indrukwekkendere bevrijding. Hij gebruikt daarvoor een prachtige metafoor, die van de bosbrand: ‘Ik zie het helen van het pijnlichaam als een onbedwingbare bosbrand, en de staat van bewuste aanwezigheid als een wind die de bosbrand verspreidt.

Hoe sterker we aanwezig zijn, hoe groter de transformerende werking van het vuur. Leugens, angst, schaamte en zelfveroordeling worden weggevaagd en maken plaats voor wat er altijd al was en erop wachtte om ervaren en erkend te worden: ons ware zelf.’

Alle overtuigingen over onszelf, alle ongezonde gewoonten die we ons hebben eigengemaakt, voeden het pijnlichaam en geven een vertekend beeld van ons leven en wat er gebeurt. NNR helpt onze oude en hardnekkige patronen te doorbreken: word je bewust van het patroon, deactiveer het, ontdek de overtuiging die erachter schuilgaat en vervang het oude patroon voor een nieuw patroon.

Waar PBR zich vooral richt op het lichamelijke en emotionele aspect, ontfermt NNR zich over het hoofdelijke gedeelte. Aannames worden aan het licht gebracht, de oorsprong en oorzaken ervan evengoed.

Bij NNR wordt geprobeerd het voordeel te achterhalen dat ten grondslag ligt aan de ervaren negatieve toestand en het maakt de heling en transformatie van het onderliggende patroon mogelijk. Ook deze techniek wordt door Diaz uitvoerig voorzien van praktijkvoorbeelden.

Wij allen voelen de drang om permanente vrede te kennen, maar vaak genoeg voelen we ons geblokkeerd of niet in staat om daartoe toegang te krijgen. We worden gedwarsboomd door onze (onbewuste) programmering, die opgeslagen ligt in ons celgeheugen.

Gelukkig ligt deze inprenting niet voor altijd vast, aldus Diaz. Daarom is het zo belangrijk de negatieve emotionele lading weg te werken, onze herinneringen en ervaringen te overschrijven en nieuwe, gezondere patronen te integreren.

  • no-image

    77 fabels en feiten rond plantaardige voeding

    24.95
  • Activeer je nervus vagus

    22.99
  • no-image

    Ademen tot in je ziel

    22.50
  • Alles draait om je hormonen

    32.95
  • Alles over Ayurveda

    27.99
  • Alles over borstkanker

    29.50
  • no-image

    Als alle breinen werken

    22.99
  • no-image

    Als een vlieg in een spinnenweb

    24.99
  • Als een vlieg in het spinnenweb

    24.99
  • Antikanker

    25.99
  • AquaPure pesticiden reiniger

    105.00
  • Atlas van ons brein

    39.99

Oude overlevingspatronen wissen en het pijnlichaam loslaten

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

Kruiden en voedingsstoffen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier
0