05-07-2010

Haarkleuring: Maatregelen

Veilige manieren om uw haar te verven


Probeer het product altijd eerst uit op een klein plekje. Zowel natuurlijke als industriële haarverven bevatten talloze bestanddelen die een allergische reactie kunnen uitlokken. Volgens de fabrikanten kan ieder risico vermeden worden door tevoren de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te lezen en 48 uur voordat u de verf gaat gebruiken de gevoeligheid van uw huid te testen op een klein plekje. Bedenk daarbij wel dat dit niet voor 100 procent betrouwbaar is1.
Kies veilige producten. Kijk op www.safecosmetics.org voor een overzicht van bedrijven die zeggen geen chemische stoffen te gebruiken die bewezen of vermoedelijk kankerverwekkend zijn, of bij de foetus tot schade of geboorteafwijkingen kunnen leiden. Een van die bedrijven is Aubrey Organics2 dat een semi-permanente, gegarandeerd chemicaliënvrije haarverf produceert op basis van kruiden. Het product wordt verkocht onder de naam Color me Natural en is verkrijgbaar in de kleuren mahonie en donkerbruin. Een groter assortiment heeft het Duitse bedrijf Logona dat producten fabriceert die gegarandeerd geen ammonia, peroxides, PPD en andere agressieve bestanddelen bevatten3.
Lees altijd het etiket. Veel zogenaamd natuurlijke producten bevatten soms dezelfde chemische bestanddelen als de gangbare middelen. Kijk dus altijd wat de samenstelling is. Vermijd producten die fenyleendiamines zoals PPD bevatten en kijk vooral naar woorden als ‘amino’ en ‘nitro’ en namen van kleurstoffen die beginnen met de letters HC (wat betekent dat dit geen natuurlijke stof is). Kijk op de website www.cosmeticsdatabase.com. Dit is een lijst die is opgesteld door de consumentenwaakhond in de Verenigde Staten Environmental Working Group (EWG). Aan de hand daarvan kunt u zien welke stoffen u beter kunt vermijden.
Verf uw haar niet te vaak. Als u een chemisch middel gebruikt, maak de tijd tussen twee verfbeurten in dan zo lang mogelijk. Om een eventueel gezondheidsrisico nog meer te beperken probeert u alleen het haar te verven en contact met de hoofdhuid te vermijden. Er zijn nu handige applicators in de handel die eruit zien als een holle kam of haarborstel. Hiermee kunt u de verf voornamelijk op het haar aanbrengen, zonder al te veel met de hoofdhuid in aanraking te komen. Laat de verf bovendien niet langer intrekken dan het aangegeven minimum.

1Br J Dermatol, 2007; 157: 1017-1020
2www.aubrey-organics.nl
3www.logona.com; en Nederlandse sites zoals www.biologisch24.com/logona
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur