29-06-2009

Gezonde geest: Hypnotherapie

Ondanks de associatie met magie, bijgeloof en hekserij wordt hypnose inmiddels toch serieus genomen en zelfs beschouwd als therapie voor een groot aantal geestelijke, psychosomatische en lichamelijke aandoeningen.

Hoewel het woord hypnosis stamt van het Griekse hypnos dat ‘slaap’ betekent, is hypnose in feite een toestand van verhoogde concentratie en bewustzijn waarbij iemand wakker is. Een hypnotische trance, die wordt gekenmerkt door uiterst gerichte aandacht, waarbij onze kritische geest even niet meedoet, en een verhoogde gevoeligheid voor suggestie, veroorzaakt bepaalde veranderingen in de hersenen.

Hoewel het nog een raadsel is hoe hypnose precies werkt, wordt langzamerhand wel duidelijk dat hypnose een sleutelrol kan spelen in de moderne geneeskunde. Ook lijkt het veelbelovend bij de behandeling van een lange reeks moeilijk te behandelen emotionele en psychologische problemen. Zo helpt het bij depressie, angst, slaapstoornissen en verslavingen.

Depressie
Hypnose helpt niet alleen om de gangbare symptomen van ernstige depressie (zoals rusteloosheid en dwangmatig piekeren) te verlichten, maar helpt ook bij het aanleren van nieuwe vaardigheden – een essentieel en effectief gebleken onderdeel van alle therapieën3.

In een onderzoek naar cognitieve hypnotherapie (CH) – hypnose gecombineerd met cognitieve gedragstherapie (cognitive behavioural therapy, CBT) – werden 84 depressieve personen willekeurig ingedeeld in groepen die zestien weken lang behandeld werden met ofwel CH òf alleen CBT. Aan het slot van de behandeling waren beide groepen vooruitgegaan, maar in de CH-groep hadden de deelnemers 6 procent minder depressie, 5 procent minder angst en 8 procent minder wanhoop. Deze uitkomsten waren een jaar later nog steeds aanwijsbaar.

Angst

Met hypnose kunnen verschillende vormen van angst behandeld worden zoals fobieën, paniekaanvallen en posttraumatische stress (post-traumatic stress disorder, PTSD). In onderzoek bleken slechts twee sessies van vijftig minuten nodig om artsen te helpen hun examenvrees te overwinnen (de angst om te zakken voor een test) die een grote invloed had op hun leven. Ook angst voor medische behandelingen verminderde door hypnose.

Een nieuwe techniek op dit gebied wordt ‘hypnotherapeutische reuk-conditionering’ genoemd (hypnotherapeutic olfactory conditioning, HOC). Deze techniek maakt gebruik van het feit dat geuren een krachtige emotionele reactie kunnen oproepen. Onder hypnose koppelt de patiënt aangename geuren aan gevoelens van veiligheid en zelfcontrole.

Deze associatie gebruikt hij vervolgens om angst te overwinnen of te vermijden. Dat het werkt, blijkt uit wat de afdeling Geestelijke Gezondheidszorg van de Israëlische Strijdkrachten meldde: drie patiënten met respectievelijk een fobie voor naalden, een paniekstoornis en posttraumatische stress na gevechtssituaties werden met succes met HOC behandeld.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...