17-03-2015

Een nieuw wondermiddel?

Al jarenlang zoeken wetenschappers, artsen en natuurgenezers naar een middel waarmee ze alle ziekten kunnen genezen. Nu lijkt er een wondermiddel te zijn ontdekt in de vorm van GcMAF, een eiwit dat door ons lichaam wordt aangemaakt en dat macrofagen activeert.
Macrofagen zijn immuuncellen en vormen de eerste verdedigingslinie in ons lichaam. Ze zoeken ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen op, maar ook uit de band gesprongen kankercellen, om die te vernietigen. Onlangs zijn wetenschappers erin geslaagd het macrofaagactiverende GcMAF te isoleren en produceren. Dat hebben ze op een dusdanige manier gedaan dat het de helende kracht van ons eigen lichaam kan herstellen en een falend immuunsysteem een opkikker kan geven.
Internet wordt overspoeld met verhalen van patiënten die GcMAF een biologische superheld noemen, vooral in de strijd tegen kanker. Om te onderzoeken wat er klopt van deze hype, en het ware van het valse te onderscheiden, heeft What Doctors Don’t Tell You, het Britse moederblad van Medisch Dossier, een van de wetenschappers geïnterviewd die GcMAF hebben ontdekt. Daarna hebben onze Britse collega’s het medische bewijs onderzocht. Het verslag daarvan vindt u in ons hoofdartikel van deze maand. Blader dus snel verder en ontdek wat we tot nu toe weten over dit supermolecuul en waarvoor het met succes wordt gebruikt.
We hebben in deze editie ook een artikel van uitgever Bryan Hubbard over zijn nieuwe boek The untrue story of you, waarin hij uit de doeken doet hoe hij zijn depressie tot een halt riep. Hij onderzocht wat er bij zichzelf aan de hand was en deed een belangrijke ontdekking over een veelvoorkomende oorzaak van depressie en verslaving. In zijn boek legt hij uit hoe u deze oorzaak kunt wegnemen; in het artikel licht hij vast een tipje van de sluier op.
Verder ontzenuwt Harald Gaier een aantal mythes die artsen en verpleegkundigen nog steeds verkondigen, hoewel ze allang weerlegd zijn. Een veelgehoorde fabel die decennialang door de reguliere wetenschap voor waar is aangenomen, is bijvoorbeeld dat zout een hoge bloeddruk veroorzaakt. Maar het verband tussen die twee is nooit aangetoond, en het advies om minder zout te eten is achterhaald. Om uw hoge bloeddruk te bestrijden, kunt u beter minder suiker eten, zoals u ook kunt lezen in onze nieuwsrubriek.
Ten slotte gaat de vraag-en-antwoordrubriek over ALS, de neurologische aandoening waaraan onder anderen de bekende natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking lijdt. U leest in ons artikel meer over de achtergronden van ALS, en ook vertellen we u welke natuurlijke remedies zouden kunnen helpen tegen deze slopende ziekte.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...