15-02-2022

De kleur van je plas

Spoel je urine niet zomaar weg. Een snelle blik op de kleur kan je vertellen of je elke dag genoeg vocht binnenkrijgt.

We zouden elke dag ongeveer twee liter vocht binnen moeten krijgen; dat is ongeveer 10 glazen water, wat veel lijkt. Maar onze vochtinname hoeft niet alleen uit water te komen. Het kan elke drank zijn zoals thee of koffie en daarnaast zijn groenten en fruit goed voor 20 procent; dat zijn twee van de 10 glazen.

Het is niet gek dat het soms moeilijk is om dit bij te houden. Dan kan de kleur van je urine uitkomst brengen. Hoe lichter de tint, hoe groter de kans dat je goed gehydrateerd bent. Omgekeerd suggereert een donkere tint dat je meer moet drinken. Constant een droge mond hebben of je moe voelen, zijn ook een paar veelzeggende tekenen van uitdroging.

Omdat vocht essentieel is voor elke lichaamsfunctie, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke dag genoeg binnenkrijgt. Er zijn veel factoren die de hoeveelheid die je moet innemen, kunnen veranderen. Je leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en of je in een warm land woont; dit alles kan de aanbevelingen veranderen, maar de regel van twee liter is een goede richtlijn.

Maar hoe weet je hoe licht je plas moet zijn om te ervan te kunnen uitgaan dat je gehydrateerd bent? Klinkt als een domme vraag, maar grafisch ontwerpers en drukkers hebben jarenlang geworsteld de precieze kleurschakeringen. De hoogste scheidsrechter op dit gebied is Pantone, het bedrijf dat een universele standaard heeft gecreëerd voor alle kleuren en tinten – de PMS-kleuren (Pantone Matching System) – die ze zelfs hebben genummerd.

Zij besloten dus hetzelfde te doen voor de kleur van je plas (geloof het of niet). Pantone heeft in opdracht van de Schotse bronwaterproducent Highland Spring een Gezonde-Plas-tabel gemaakt. Natuurlijk is dit een reclamestunt om je meer Highland Spring te laten drinken, maar als je daardoor naar je plas gaat kijken, heeft het wel een doel gediend.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Moed

Het is een publiek geheim: ons zorgstelsel staat onder druk. De wachtlijsten groeien gestaag, de kosten lopen op en de klanttevredenheid laat in toenemende mate te wensen over. Ook van zorgprofessionals hoor je steeds meer ontevreden geluiden: de werkdruk is te hoog...

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...