15-02-2022

De kleur van je plas

Spoel je urine niet zomaar weg. Een snelle blik op de kleur kan je vertellen of je elke dag genoeg vocht binnenkrijgt.

We zouden elke dag ongeveer twee liter vocht binnen moeten krijgen; dat is ongeveer 10 glazen water, wat veel lijkt. Maar onze vochtinname hoeft niet alleen uit water te komen. Het kan elke drank zijn zoals thee of koffie en daarnaast zijn groenten en fruit goed voor 20 procent; dat zijn twee van de 10 glazen.

Het is niet gek dat het soms moeilijk is om dit bij te houden. Dan kan de kleur van je urine uitkomst brengen. Hoe lichter de tint, hoe groter de kans dat je goed gehydrateerd bent. Omgekeerd suggereert een donkere tint dat je meer moet drinken. Constant een droge mond hebben of je moe voelen, zijn ook een paar veelzeggende tekenen van uitdroging.

Omdat vocht essentieel is voor elke lichaamsfunctie, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke dag genoeg binnenkrijgt. Er zijn veel factoren die de hoeveelheid die je moet innemen, kunnen veranderen. Je leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en of je in een warm land woont; dit alles kan de aanbevelingen veranderen, maar de regel van twee liter is een goede richtlijn.

Maar hoe weet je hoe licht je plas moet zijn om te ervan te kunnen uitgaan dat je gehydrateerd bent? Klinkt als een domme vraag, maar grafisch ontwerpers en drukkers hebben jarenlang geworsteld de precieze kleurschakeringen. De hoogste scheidsrechter op dit gebied is Pantone, het bedrijf dat een universele standaard heeft gecreëerd voor alle kleuren en tinten – de PMS-kleuren (Pantone Matching System) – die ze zelfs hebben genummerd.

Zij besloten dus hetzelfde te doen voor de kleur van je plas (geloof het of niet). Pantone heeft in opdracht van de Schotse bronwaterproducent Highland Spring een Gezonde-Plas-tabel gemaakt. Natuurlijk is dit een reclamestunt om je meer Highland Spring te laten drinken, maar als je daardoor naar je plas gaat kijken, heeft het wel een doel gediend.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...