04-12-2014

De kip of het ei

Bijna vijf eeuwen geleden voorspelde Shakespeare al wat de moderne geneeskunde nu bevestigt: dat slaap de ‘balsem voor gekwetste geesten’ is. Goed slapen is ongetwijfeld het beste medicijn dat de natuur ons te bieden heeft en duidt bovendien op een goede lichamelijke gezondheid. Maar het is meer dan dat. Ons hoofdartikel van deze maand vertelt over opzienbarend nieuw onderzoek dat erop wijst dat slaap niet alleen essentieel is voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest.
Matthew Walker, die onderzoek doet naar de rol van slaap, ontdekte dat voldoende slaap direct verband houdt met ons functioneren. Hoeveel we slapen, bepaalt hoe goed ons immuunsysteem, geheugen en leervermogen functioneren. ‘Slapen bereidt onze emotionele hersenen eigenlijk voor op onze sociale en emotionele interacties van de volgende dag’, zegt hij.
Walker onderzoekt nu of slecht slapen ook bijdraagt aan psychische ziekten. In een onderzoek aan Harvard lieten hij en zijn collega’s zien dat onze hersenen al na één nacht doorwerken een afwijkend patroon vertonen: onze hersenen gaan ‘op scherp’ staan en koppelen zich als het ware los van het rationele gedeelte van de hersenen, waardoor we veel emotioneler worden.
Hoewel medische wetenschappers al lange tijd weten dat slapeloosheid vaak samengaat met psychische ziekten, worden slaapproblemen vaak beschouwd als een symptoom. De geestelijke gesteldheid zorgt ervoor dat iemand niet goed slaapt. Maar de vraag die Walkers onderzoek nu opwerpt, is: draagt slapeloosheid eigenlijk bij aan psychische ziekten en instabiliteit? Is slapeloosheid misschien zelfs een oorzaak?
In ons hoofdartikel beantwoorden we niet alleen deze vraag, maar brengen we ook een aantal slinkse slaapdieven voor het voetlicht. Mocht u last hebben van slapeloosheid, kijk dan eens naar deze minder vanzelfsprekende oorzaken. En aangezien veel artsen het nut van verslavende en vaak gevaarlijke slaapmiddelen in twijfel beginnen te trekken, kunt u ook overwegen om een niet-medicinale oplossing te zoeken. We hebben er een paar voor u op een rijtje gezet.
Daarnaast vindt u in dit nummer een artikel over vitamine D. De zon is nog steeds onze belangrijkste bron van vitamine D, dus u hoeft de deur maar uit te stappen om deze vitamine binnen te krijgen. Het is eigenlijk niet zozeer een vitamine maar eerder een hormoon dat zo’n dertig verschillende weefsels in ons lichaam reguleert. Bovendien blijkt uit nieuw onderzoek dat vitamine D een krachtig middel is tegen kanker. Vitamine D-supplementen kunnen zelfs de overlevingskansen van vrouwen met borstkanker vergroten.
Verder leest u hoe Jessica Ortner zelf haar gewicht onder controle kreeg met Emotional Freedom Techniques (EFT), de therapie die letterlijk klopt. De techniek van het kloppen op het lichaam kan helpen om de emoties, stress en het gebrek aan zelfvertrouwen, die vaak aan gewichtsproblemen ten grondslag liggen, te overwinnen.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...