Noten remmen gewichtstoename

Categorieën: Voeding

Verhoging van de nootconsumptie met slechts een halve portie per dag vermindert de gewichtstoename en geeft een lager risico op obesitas. Dit volgt uit een Amerikaanse langetermijnstudie.

Studie van twintig jaar

De Amerikaanse onderzoekers analyseerden informatie over gewicht, dieet en lichamelijke activiteit van drie groepen mensen: 51.529 mannelijke zorgprofessionals in de leeftijd van 40 tot 75, 121.700 verpleegkundigen in de leeftijd van 35 tot 55 jaar en 116.686 verpleegkundigen tussen 24 en 44 jaar. De deelnemers werden meer dan twintig jaar gemonitord. Om de vier jaar werd naar hun gewicht gevraagd en hoe vaak zij in het voorgaande jaar een portie noten hadden gegeten. Daarnaast werd om de twee jaar naar hun wekelijkse sportactiviteiten gevraagd.

Uitkomsten

De gemiddelde jaarlijkse gewichtstoename in alle drie de groepen was 0,32 kg. Over het algemeen bleek dat het eten van noten tot een lagere gewichtstoename en tot een verlaagd risico op obesitas op de lange termijn leidde.
Deze bevindingen hielden ook stand wanneer veranderingen in dieet en levensstijl, zoals fysieke oefeningen en alcohol, in de analyse werden meegenomen.

Onderliggende verklaringen

De onderzoekers hebben ook geprobeerd de uitkomsten te verklaren. Zo denken zij dat het hoge vezelgehalte van noten langer een verzadigd gevoel geven. De vezels van noten binden ook goed aan vetten in de darm waardoor meer calorieën het lichaam verlaten. En er is volgens de ondezoekers enig bewijs dat het hoge onverzadigde vetgehalte van noten een gunstig effect heeft op het energieverbruik, waardoor gewichtstoename wordt voorkomen.

Naast de impact op de menselijke gezondheid draagt het gebruik van milieuvriendelijke plantaardige eiwitten, zoals noten en zaden, ter vervanging van dierlijke bronnen van eiwitten, bovendien bij aan een wereldwijd duurzaam voedselsysteem, aldus de onderzoekers.

Bron: BMJ Nutrition, Prevention & Health 2019