Wetenschappers komen in de buurt van een universeel griepvaccin

Influenza wordt vaak ‘de griep’ genoemd. Het is wereldwijd een van de meest voorkomende ziekten. De griep wordt veroorzaakt door twee virusstammen, influenzavirusstam A en stam B.

Er zijn echter meer virale influenzastammen en elke stam heeft op zijn beurt meerdere subtypen. Daarom moeten artsen steeds het juiste vaccin toedienen, wil dit effectief zijn. Tot nu toe is er geen universeel vaccin dat alle influenzavirussen gelijktijdig bestrijdt. Maar onderzoekers komen steeds dichterbij.

Hoofd en steel

Een team van onderzoekers uit New York City heeft in samenwerking met collega's van andere instellingen een nieuwe benadering bedacht. De onderzoekers richtten hun studie op hemagglutinine, een oppervlakte-eiwit dat deel uitmaakt van influenzavirussen en deze virussen leidt naar gastheercellen, die ze vervolgens besmetten. Hemagglutinine heeft twee componenten: een ‘hoofd’, dat verschilt van stam tot stam, en een ‘steel’, die minder varieert onder virale stammen.

Succesvolle test

De onderzoekers besloten om te proberen een vaccin te ontwikkelen gericht op de stengel van hemagglutinin. In een klinische studie onder 65 gezonde volwassenen testten de onderzoekers verschillende vaccinaties om te bepalen welke hiervan het menselijk lichaam stimuleerden om antilichamen te produceren. Een van deze testen met een vaccin gebaseerd op een bepaald eiwit (cHA) bleek succesvol. De proefpersonen maakten zelfs niet alleen antilichamen aan tegen het influenzavirus, maar ook tegen subtypen zoals de vogelgriep. De onderzoekers hopen de studie eind 2019 helemaal af te ronden.

Bron: Lancet Infect Dis. 2019 Oct 17