Candy Crush helpt om dementie te ontdekken

Cognitieve veranderingen kunnen een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.

Soms wordt een cognitieve achteruitgang veroorzaakt door medische aandoeningen die goed behandelbaar zijn, zoals een vitaminetekort. In andere gevallen is het een teken van Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Belang onderzoek

Momenteel is er geen remedie voor Alzheimer, maar er zijn medicijnen die kunnen helpen bij sommige symptomen. In de afgelopen jaren zijn wetenschappers steeds meer geïnteresseerd geraakt in het gebruik van de smartphone om de cognitieve gezondheid te beoordelen. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat de manier waarop we scrollen, typen en praten op onze telefoons al vroegtijdig waardevolle informatie kunnen geven over onze cognitieve vaardigheden, informatieverwerking en stemming.

Cognitieve testen

Recent onderzoek uitgevoerd door wetenschappers aan de Universiteit van Kent toont nu aan dat populaire mobiele games nuttige informatie kunnen bieden over de cognitieve functies van gebruikers.

De onderzoekers voerden een reeks cognitieve testen uit onder 21 gezonde deelnemers. Vervolgens vroegen ze de deelnemers om tien minuten te besteden aan populaire mobiele games, waaronder Tetris, Candy Crush Saga en Fruit Ninja. Met behulp van sensoren in de mobiele telefoons van de deelnemers verzamelden de onderzoekers gegevens over de taps, swipes en rotatiegebaren van de deelnemers tijdens het spelen van het spel.

Gamen een indicatie

De onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen de cognitieve prestaties van de deelnemers en hun snelheid, lengte en intensiteit van de gebaren tijdens het spel.

Op basis van deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat populaire mobiele games kunnen worden gebruikt om veranderingen in motorische vaardigheden vast te stellen onder mensen met de ziekte van Alzheimer, traumatisch hersenletsel of andere aandoeningen die cognitieve achteruitgang kunnen veroorzaken.

Bron: ACM DL, 2019; 3 (3); 87