Snot en slijm zijn uw vrienden

Categorieën: Alternatieven

We zitten allemaal vol met slijm, en niet alleen omdat het buiten kouder wordt. Onze lichamen produceren elke dag ruim een liter slijm om onze weefsels te beschermen. Een recente studie toont een onverwachte heilzame eigenschap van slijm: het bevat suikers die potentieel schadelijke bacteriën in toom kunnen houden.

Mucinen

Katharina Ribbeck, biofysicus aan het Massachusetts Institute of Technology, en haar collega's bestuderen slijmverbindingen genaamd mucinen. Mucinen zijn lange moleculaire ketens, dicht bezaaid met suikers.

Het onderzoeksteam van Ribbeck bouwde voort op eerder onderzoek waaruit bleek dat mucinen verschillende soorten potentieel schadelijke microben kunnen remmen. De wetenschappers gebruikten in dit nieuwe onderzoek verschillende experimenten om de kracht van slijm te testen.

Potentie van slijm

Ze sloten microben op in slijmklodders en testten de wisselwerking van de suikers met een bacterie genaamd Pseudomonas aeruginosa. Deze microbe veroorzaakt normaalgesproken geen ziekte, behalve bij patiënten met taaislijmziekte of mensen met aandoeningen aan het immuunsysteem. De bacterie reageerde op de suikers door minder besmettelijk te worden.

De slijmverbindingen onderdrukken volgens de onderzoekers verschillende ontwikkeltrajecten die bacteriën kunnen volgen. Zij zagen ook een gunstig effect bij factoren die verband houden met onder meer het doden van andere microben en het afvoeren van giftige stoffen.

Voorkomen is beter dan genezen

De onderzoekers hun studie naar andere mogelijke interacties van slijm voortzetten. Zij denken dat de suikers in slijm ook andere soorten micro-organismen aan banden kunnen leggen, met inbegrip van gist en de bacterie Streptococcus mutans, een van de voornaamste veroorzakers van cariës.

De wetenschappers zijn enthousiast over het therapeutische potentieel van slijm, juist omdat meer en meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica.

Nat Microbiol. 2019 Oct 14