Ontspanning werkt soms averechts op spanning

Categorieën: Lichaam & geest

Sinds de jaren tachtig erkent de medische wereld dat mensen op voorhand angstig kunnen worden om bijvoorbeeld teleurstelling, angst of verdriet te voorkomen die ze zouden kunnen krijgen als er iets ergs gebeurt.

Ontspanning doorkruist volgens nieuw onderzoek hun copingsmechanisme: en dat is zich voortdurend zorgen maken.

Experiment

Het onderzoeksteam werkte voor deze studie samen met 96 studenten. Er waren 32 deelnemers met een gegeneraliseerde angststoornis (GAS), 34 met een ernstig depressieve stoornis en als controlegroep 30 deelnemers zonder psychische aandoening.

Het experiment begon met ontspanningsoefeningen. Vervolgens keken de deelnemers naar video's bedoeld om angstgevoelens of verdriet op te wekken en vulden zij vragenlijsten in. Hierna namen de studenten deel aan een tweede reeks ontspanningsoefeningen, waarna ze weer een enquête invulden.

Piekeraars

De deelnemers met een gegeneraliseerde angststoornis, de piekeraars, bleken het meest gevoelig voor extreme emotionele verschuivingen. Zij voelden de meeste angst tijdens de ontspanningsoefeningen. Bij mensen met een ernstige depressieve stoornis was het effect, hoewel aanwezig, minder uitgesproken.

Desensibilisatie

De onderzoekers vermoeden dat mensen die leven met een gegeneraliseerde angststoornis baat kunnen hebben bij blootstellingstechnieken die zijn gericht op desensibilisatie van hun copingsmechanisme. Mindfulnesstraining en andere interventies kunnen deze mensen helpen om los te laten en te leven in het moment.

J Affect Disord. 2019 Dec 1;259:271-278