Luchtdeeltjes die vrijkomen door bleekwater schadelijk

Al generaties lang gebruiken mensen chloor om hun huizen schoon te maken en te ontsmetten. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de dampen van bleekmiddel in combinatie met licht en citrus mogelijk resulteren in luchtdeeltjes die schadelijk kunnen zijn bij inademing door huisdieren of mensen.

Chemische reactie

De gassen in bleekmiddel kunnen reageren op andere chemicaliën die vaak in een huishouden worden aangetroffen, zoals limoneen. Deze vloeistof met een citrusachtige geur wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als oplosmiddel voor vetten. Ook andere naar sinaasappel of citroen geurende combinaties worden vaak gebruikt. Ze komen voor in persoonlijke verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers en kunnen een wisselwerking hebben met bleekmiddelen.

Aerosols

Daarnaast kan binnenverlichting of zonneschijn in combinatie met bleekmiddel een reactie geven waardoor luchtdeeltjes ontstaan die secundaire organische aerosols worden genoemd. Van deze verontreinigende stoffen is bekend dat ze onder meer kunnen leiden tot ademhalingsproblemen.
Hoewel de samenstelling en mogelijke gezondheidseffecten van deze deeltjes verder bestudeerd moeten worden, kunnen ze beroepsrisico’s met zich meebrengen voor mensen die professioneel reinigingen, waarschuwen de onderzoekers.

Bron: JAMA Psychiatry. 2019 Oct 2