Pil gelinkt aan depressie bij tieners

Categorieën: Lichaam & geest Medicijnen

Sinds de pil in 1961 beschikbaar kwam, proberen onderzoekers de relatie tussen orale anticonceptie en stemming te begrijpen.
In een samenwerkingsproject van het Brigham and Women's Hospital, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Leidse Universitair Medisch Centrum is de relatie van depressieve gevoelens en de ‘pil’ onderzocht.

Meisjes van 16

In de studie, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry, concluderen de wetenschappers dat er geen duidelijk verband bestaat tussen het orale gebruik van anticonceptiva en depressieve gevoelens onder de meerderheid van de 1.010 ondervraagde meisjes en jonge vrouwen. De deelnemers waren tussen de 16 en 25 jaar.
Opvallend was wel dat het onderzoeksteam een link vond bij een specifieke leeftijdsgroep: meisjes van 16 jaar. Tieners van deze leeftijd die de pil gebruiken, scoorden 21% hoger op depressieve symptomen dan 16-jarige meisjes die geen orale anticonceptiva innemen.

Kip of ei

De onderzoekers houden er rekening mee dat de associatie tussen het gebruik van orale anticonceptiva en depressie ook bidirectioneel zou kunnen zijn. Dat betekent dat de anticonceptiepil kan bijdragen aan de ernst van de symptomen of andersom, dat juist depressieve gevoelens de reden zijn dat tieners beginnen met anticonceptiva. Er is een verband gevonden, maar dit hoeft dus niet per se causaal te zijn.

Bron: JAMA Psychiatry. 2019 Oct 2