Rood vlees, met mate, is helemaal niet zo ongezond als gedacht

Categorieën: Voeding

Jarenlang was het credo: eet zo min mogelijk rood vlees en kies in plaats daarvan kip of vis. Onderzoekers zeggen nu dat rood vlees misschien niet zo slecht is voor onze gezondheid als werd gedacht.

Herziening eerdere studies

De aanbevelingen om minder rood vlees te eten, zijn volgens de onderzoekers voornamelijk gebaseerd op observerende studies die beperkt zijn in het vaststellen van causale deductie. Ook rapporteren dit soort studies volgens hen niet de absolute omvang van mogelijke effecten. De onderzoekers hebben daarom in een grondige herziening van het bewijsmateriaal twaalf studies tegen het licht gehouden. Deze onderzoeken omvatten gezamenlijk een populatie van 54.000 personen.

Geen wezenlijke associatie

De onderzoekers vonden geen statistisch significante of belangrijke associatie tussen vlees eten en hart-en vaatziekten, diabetes, of kanker. De analyse liet zien dat er minder risico was voor degenen die drie keer of minder per week rood vlees consumeren, maar dit verband was volgens de onderzoekers zeer onzeker.

De bevindingen betekenen uiteraard niet dat we onbeperkte hoeveelheden vlees kunnen eten. Na een analyse van aanvullende studies met miljoenen deelnemers vonden de onderzoekers wel bewijs voor een lichte daling van het risico wanneer met mate rood vlees werd gegeten.

Bron: Ann Intern Med. 2019 Oct 1