Sterk verband tussen chronische hoofdpijn en lage rugpijn

Categorieën: Lichaam & geest

Als het gaat om het aantal jaren dat een mens met een beperking leeft, staan chronische hoofdpijn en rugpijn allebei in de top vijf. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wereldwijd ongeveer 4 procent van de volwassenen 15 of meer dagen per maand hoofpijn. Tegelijkertijd heeft ongeveer 80% van de volwassenen minstens een keer in hun leven last van lage rugpijn en in ongeveer 20 % van deze gevallen wordt dit een chronische rugpijn volgens het Amerikaanse National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Review 14 onderzoeken

In 2013 werd in een Duitse studie een verband gevonden tussen hoofdpijn en lage rugpijn. Dit geldt voor zowel chronische migraine als chronische spanningshoofdpijn. Onderzoekers van de Universiteit van Warwick, Verenigd Koninkrijk, hebben nu een nog sterkere relatie gevonden. Zij evalueerden 14 studies, verschillend in omvang. De kleinste studie omvatte 88 deelnemers en de grootste een populatie van 404.206 individuen.

Focus

De focus in de reviews lag op chronische hoofdpijn en aanhoudende lage rugpijn. De kans dat beide aandoeningen werden ervaren, varieerde nogal sterk tussen de studies: van een waarschijnlijkheid van minder dan twee keer tot acht keer zo waarschijnlijk. In het merendeel van de studies ontdekten de onderzoekers dat de kans ongeveer dubbel was. Voor mensen met migraine was deze link nog sterker.

Gecombineerde behandeling

De onderzoekers vinden de resultaten met name interessant, omdat de aandoeningen meestal afzonderlijk worden bekeken en behandeld. Het onderzoeksteam vermoedt dat een gecombineerde aanpak beter werkt. Dit kan ook een financieel voordeel bieden, omdat het aantal medicijnen hierdoor vermindert.

Toekomstig onderzoek moet uitwijzen wat de achterliggende mechanismen van de relatie tussen chronische hoofdpijn en lage rugpijn zijn.

Bron: J Headache Pain. 2019 Jul 15;20(1):82