Pepermuntolie helpt bij prikkelbare-darmsyndroom

Categorieën: Alternatieven Voeding

Pepermunt is een eeuwenoud geneesmiddel dat al in het oude Griekenland werd gebruikt. Ook in de traditionele Chinese en Indiase geneeswijzen wordt munt regelmatig toegepast. Het is bekend dat pepermuntolie onder meer buikklachten kan verlichten.

Eerder onderzoek

Er is vaker wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van pepermuntolie. Zo bleek in 2014 uit een meta-analyse van negen kwalitatief goede studies dat pepermuntoliecapsules effectief zijn om de symptomen van het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) te beperken. Met name de menthol in de olie helpt om buikkrampen te verminderen. Ook toonde dit onderzoek aan dat het middel over het algemeen goed wordt verdragen.

Nieuwe loot

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ zorgden voor een nieuwe loot aan de boom van het onderzoek naar pepermuntolie. Zij onderzochten 190 PDS-patiënten. De symptomen hiervan zijn vooral buikpijn en een verstoord ontlastingspatroon. Zo’n tien tot vijftien procent van de bevolking lijdt hieronder.

De 190 deelnemers werden verdeeld over drie groepen. Eén groep kreeg gedurende acht weken dagelijks drie capsules met pepermuntolie die vrijkomt in de dunne darm, een tweede groep een capsule die de olie in de dikke darm verspreidt en de derde groep kreeg een placebo.

Verlichting

Het onderzoek laat volgens de onderzoekers zien dat pepermuntolie inderdaad verlichting kan geven. De deelnemers die de capsules innamen met een effect in de dunne darm zeiden minder buikpijn en fysiek ongemak te ervaren. Ook zeiden zij dat de ernst van de PDS-klachten minder heftig was. De alternatieve capsule voor de dikke darm, liet geen meerwaarde zien.

Voor pepermuntolie is geen recept nodig. Het is dus gemakkelijk verkrijgbaar en heeft weinig bijwerkingen. Toch is altijd raadzaam om eerst te overleggen met uw behandelend arts, als u besluit om pepermuntolie te proberen.

Bron: Gastroenterology. 2019 Aug 27