Eiwitdranken na het sporten overbodig

Categorieën: Beweging Voeding

Veel sporters drinken na hun krachtoefeningen proteïnedrankjes voor een sneller spierherstel. Britse wetenschappers onderzochten het effect van twee typen eiwitdranken en een drank met alleen maar koolhydraten. De deelnemers dronken de shakes na een krachtraining. Er bleek geen verschil.

Drie variabelen

Dertig mannelijke sporters namen deel aan het onderzoek. Zij deden al in het jaar voor het onderzoek aan krachttraining. In de test kreeg een deel van de deelnemers na de training wei-hydrolysaat. Dit drankje wordt sneller in de bloedbaan opgenomen dan standaard eiwitdrankjes. Andere deelnemers dronken een op melk gebaseerde drank. De laatste groep kreeg een drank met alleen koolhydraten.

Nauwelijks effect

De vorm van de eiwitten die onmiddellijk na de training worden gebruikt, hebben geen sterk effect op spierherstel of spierpijn, zo concludeerden de onderzoekers. De vergelijking met dranken met alleen koolhydraten laat zien dat noch de wei-eiwit- noch de melkdrank na krachtoefeningen in minder spierpijn of een sneller spierherstel resulteren. De onderzoekers gaan daarom ervan uit dat een goede gebalanceerde dagelijkse voeding bij spierpijn mogelijk een groter effect zal hebben.

Bron: J Hum Kinet. 2019 Aug 21;68:193-202