Periodiek of ‘intermittent’ vasten versus caloriebeperkt dieet

Categorieën: Voeding

‘Intermittent fasting’, ook wel IF genoemd is een voedingspatroon waarbij een persoon zijn normale eetpatroon afwisselt met periodes van vasten. Met tussenpozen vasten kan gunstig zijn voor de gezondheid. Ook kan het leiden tot gewichtsverlies. Of het ook op de langere termijn een gunstig effect heeft, is niet bekend. Bij mensen is het nog vrijwel niet onderzocht.

Een recent Australisch onderzoek biedt wat meer wetenschappelijke onderbouwing. In dit onderzoek is ‘alternate-day fasting’ vergeleken met een energiebeperkt dieet. Aan het onderzoek deden 88 gezonde vrouwen met overgewicht mee. Zij waren in de leeftijd van 35 tot 70 jaar. De vrouwen kregen gedurende acht weken alle voeding thuisbezorgd. Alle voedselpakketten bevatten dezelfde verhouding tussen de koolhydraten, vetten en eiwitten.

Verdeling

De vrouwen werden verdeeld in vier groepen. Een groep at om de dag minder met een totale inname van 70 procent van de energiebehoefte. De tweede groep kreeg totaal 100 procent van de energiebehoefte binnen door te “overeten” op de niet-vastendagen. De derde groep volgde een energiebeperkt dieet met 70 procent van de energiebehoefte. Een controlegroep nuttigde 100 procent van de energiebehoefte.

Uitkomst

Het verlies aan gewicht en vetmassa bleek het hoger te zijn bij om de dag vasten met in totaal 70 procent van de energiebehoefte dan bij het caloriebeperkte dieet. Ook de lipidentest verbeterde.
Nu betekent dit volgens de onderzoekers niet dat het raadzaam is om onmiddellijk te starten met periodiek vasten. Het onderzoek is immers beperkt tot acht weken. Effecten op de lange termijn zijn nog niet bekend. Ook namen alleen maar vrouwen aan het onderzoek deel en geen mannen.

Bron: Obesity (Silver Spring). 2019 Jan;27(1):50-58