Tool hartleeftijd illustreert risico op hart- en vaatziekten

Categorieën: Maatschappij

Het is niet altijd eenvoudig om medisch taalgebruik te begrijpen. Dr. Olga Damman van Amsterdam UMC onderzocht daarom hoe informatie over gezondheidsrisico’s het best verstrekt kan worden, zodat iedereen het kan begrijpen.

Meer dan 700 mensen in de leeftijd van 45 en 65 jaar deden mee aan het onderzoek. De deelnemers kregen een fictieve uitslag van een risicotest op hart- en vaatziekten op drie manieren uitgelegd: een risicopercentage, informatieve grafiek en via het concept ‘hartleeftijd’.
Damman bekeek vervolgens of de deelnemers na de informatievoorziening ook daadwerkelijk een goed beeld hadden van hun risico op hart- en vaatziekten en of zij hun leefstijl daarop wilden aanpassen. Het concept ‘hartleeftijd’ werkte het beste, zeker voor mensen met een lagere opleiding.

Hartstichting

Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek heeft de Hartstichting vervolgens een nieuwe tool ontwikkeld die helpt om het risico op hart- en vaatziekten beter te begrijpen. Hiermee wil de Hartstichting mensen bewust maken van hun risico. Mensen die inzien dat zij een verhoogd risico hebben, zijn volgens de Hartstichting vaak gemotiveerder om gezonder te leven en zo het risico op een hart- en vaatziekte te verminderen.

Tool

De tool is bedoeld voor mensen tussen de 40 en 70 jaar. Mensen jonger dan 40 jaar hebben meestal een laag risico op hart- en vaatziekten. Bij mensen boven de 70 jaar is de medische situatie vaak wat complexer, aldus de Hartstichting, en is er meer maatwerk nodig om hart- en vaatziekten te kunnen voorspellen.
Een kleine testpoging met de tool leert de redactie van Medisch Dossier wel dat u vooraf uw eigen bloeddruk moet weten om de tool te kunnen gebruiken. Ook wanneer u uw cholesterol niet weet, volgt een ruimere schatting van uw hartleeftijd.

Bron: hartstichting.nl
Patient Educ Couns. 2018 Aug;101(8):1410-1418