Noten tijdens zwangerschap goed voor hersenen kind

Categorieën: Voeding

Het eten van noten tijden het eerste trimester van de zwangerschap is goed voor de neuropsychologische ontwikkeling van een kind, zo blijkt uit een Spaans onderzoek.

Florence Gignac van het Spaanse Instituut voor Global Health in Barcelona en haar collega’s onderzochten het verband tussen het eten van noten, zoals walnoten, amandelen, pinda’s, pijnboompitten en hazelnoten, tijdens de zwangerschap en de neuropsychologische ontwikkeling van hun kinderen. De moeders vulden vragenlijsten in over hun eetgewoonten.

Attention Network Test

In totaal namen 2.208 paren met moeders en kinderen deel aan het onderzoek. De kinderen hebben vervolgens in de leeftijd van 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar de zogeheten Attention Network Test uitgevoerd. Hierdoor konden de onderzoekers de ontwikkeling van de hersenen in beeld brengen.
De kinderen van vrouwen die tijdens het eerste trimester geregeld noten aten, scoorden hoger op deze testen. Deze kinderen bleken een beter concentratievermogen en een sterker werkgeheugen te hebben.

Derde trimester

De onderzoekers hebben ook gekeken naar een mogelijke samenhang tussen het aantal noten dat de moeders nuttigde tijdens het derde trimester van hun zwangerschap en de intelligentie van de kinderen. Hier vonden zij geen verband.

Bron: Eur J Epidemiol. 2019 Jul;34(7):661-673