Een mooie huid met koffie

Categorieën: Voeding

Veel mensen zijn gehecht aan hun kopje koffie. Los van het feit dat cafeïne ons afhankelijk maakt, kent het ook enkele voordelen. Uit een recente studie blijkt het zelfs goed voor de huid te zijn.

Vooral vrouwen die last hebben van rosacea zijn gebaat bij het drankje. Een huidaandoening waardoor rode vlekken en puistjes in het gezicht ontstaan. Door dagelijks een kopje koffie te nemen vermindert de kans op de aandoening, stellen onderzoekers van de Brown University in het nummer van JAMA Dermatology.

Vier kopjes

De onderzoekers verzamelden hiervoor data aan de hand van een studie waaraan meer dan 82.000 Amerikaanse vrouwen deelnamen. Zo’n vijfduizend vrouwen hadden daarbij last van rosacea. Juist de vrouwen die zo’n vier kopjes koffie per dag dronken hadden minder last van rosacea in vergelijking met de deelnemers die geen koffie dronken. Het risico op de aandoening verminderde daarbij met 23 procent in vergelijking met vrouwen die een keer per dag koffie dronken.

De wetenschappers veronderstellen dat dit komt door de vaatverwijdende werking van de cafeïne. Ook zou die stof het immuunsysteem helpen.

Bron: JAMA Dermatol. Published online October 17, 2018.