Met een polsbandje tegen de zon beschermd

Categorieën: Lichaam & geest

Een UV-polsbandje met vier smileys moet mensen tegen huidkanker gaan beschermen. De gezichtjes geven precies aan wanneer het tijd is om uit de zon te gaan. De polsband wint geen schoonheidsprijs, maar volgens chemici zijn ze wel goedkoop om op grote schaal te produceren.

De bandjes bestaan voor zes verschillende huidtypen. Het is net ‘Jantje lacht, Jantje huilt’. Zit je te lang in de zon ontstaan er steeds sippere gezichtjes (emoticons). Verschijnt het verdrietigste gezichtje, dan wordt het de hoogste tijd om naar binnen te gaan.

In het begin zijn de gezichtjes nog onzichtbaar, maar verschijnen deze als ze worden blootgesteld aan uv-licht. Stuk voor stuk kleuren de gezichtjes blauw na een dosis zon. Is de eerste verkleurd heb je 25 procent van de maximale dagelijkse dosis te pakken. De dosis hangt af van het huidtype, vandaar dat de onderzoekers zes varianten hebben ontwikkeld. De bandjes zouden daarbij vooral handig zijn als je bijvoorbeeld een dagje naar het strand gaat of naar een pretpark.

Huidkanker

Het is de chemicus Vipul Bansal uit Australië die het idee met zijn collega’s bedacht. Het idee werd afgelopen week gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature Communications. Huidkanker is meest voorkomende vorm van kanker in Australië, maar ook in Nederland. Elk jaar krijgen 55.000 mensen in Nederland deze diagnose, schrijft de Volkskrant.

Het bandje is overigens geen vervanger van zonnebrandcrème, stelt Bansal. ‘Je moet blijven smeren’. Het doel is in vervolgonderzoek een sensor te ontwikkelen die de juiste dosis meet zodra je er zonnebrand opsmeert. Het verdrietige gezichtje zou dan later na het smeren verschijnen.

Bron: De Volkskrant