Canadese provincie daagt farmaceuten voor de rechter

Categorieën: Medicijnen

Een aantal grote farmaceutische bedrijven zijn voor de rechter gesleept door een provincie in Canada. Farmaceuten zouden opzettelijk de verslavende werking van opioïden hebben afgezwakt.

Opioïden worden gebruikt voor pijnbestrijding, maar volgens de minister van de provincie Brits-Colombia overlijden elke dag drie tot vier mensen door een overdosis van deze zware pijnbestrijders. Vorig jaar ging het in heel Canada om bijna 4.000 sterfgevallen, waarbij de problemen in Brits-Colombia het grootst zijn.

De provincie klaagt zowel de fabrikanten aan als de ketens die de medicijnen verkopen. Volgens NOS gaat de zaak terug tot 1996, het jaar dat medicijnproducent Purdue Pharma de verslavende pijnstiller oxycontin ofwel oxycodon introduceerde in Canada.

In de VS wordt Purdue medeverantwoordelijk gehouden voor de zogenoemde opioïdenepidemie. In 2016 stierven zo'n 42.000 mensen door een overdosis. Het bedrijf zou de voordelen hebben overdreven en verzweeg de mogelijke risico’s. Daarvoor betaalde de fabrikant een boete 634 miljoen dollar.

Ook in Nederland is het middel onder de aandacht gekomen door een enorme toename in het gebruik. Ruim een half miljoen Nederlanders slikt de pijnstiller.

Bron: NOS.nl