Kleurstof tegen het metabool syndroom

Anthocyaninen zijn de natuurlijke kleurstoffen die onder andere bessen en kersen hun mooie kleur geven. Deze stof kan beschermen tegen de schadelijke effecten van het metabool syndroom.

Het metabool syndroom, ook wel syndroom X of stofwisselingssyndroom genoemd, is een naam voor een groep symptomen die vaak tezamen voorkomen. Deze symptomen zijn overgewicht rond de buik, een verstoorde suikerstofwisseling (insulineresistentie), een verhoogd cholesterol en een verhoogde bloeddruk. Maar liefst 80 procent van de mannen met overgewicht leidt ook aan het metabool syndroom. Tijd dus voor actie. Met gezonde voeding valt een hoop leed te voorkomen.

Anthocyaninen voor het behoud van de gezondheid

Iraanse onderzoekers bekeken de effecten van anthocyaninen op basis van 19 gerandomiseerde klinische studies. Zij onderzochten het lichaamsgewicht, de buikomvang, de bloeddruk, de bloedvetten en de suikerstofwisseling. Hieruit bleek dat met name de suikerstofwisseling en de samenstelling van bloedvetten beïnvloed kunnen worden door de consumptie van anthocyaninen. Patiënten vertoonden minder insulineresistentie. Het lichaam werd gevoeliger voor insuline, waardoor de suikerstofwisseling verbeterde. Bij een hoge dosering van 300 mg per dag gedurende minimaal twaalf weken verbeterde tevens de samenstelling van de bloedvetten en nam het lichaamsgewicht af.

Anthocyaninen zijn krachtige antioxidanten en kunnen het immuunsysteem helpen om schadelijke stoffen te neutraliseren. Bij het metabool syndroom ontstaat er een verhoogde belasting met schadelijke stoffen. Dit komt met name door de stijging van de bloedsuikerspiegel en een verhoging van ongunstige bloedvetten. Om het lichaam te ondersteunen in de opruiming van de schadelijke stoffen die hierdoor ontstaan, kunt u anthocyaninenrijke voeding consumeren. Dit is voeding met een roze, rode, blauwe of paarse kleur. Naast bessen en kersen, zitten ook paarse aardappels, zwarte bonen, rodekool, rode ui en radijs bomvol met deze gezonde kleurstof. Voor een dosering van 300 mg zult u echter een supplement moeten gebruiken.

Bron: Clin Nutr. 2018 Jul 2. pii: S0261-5614(18)31198-1.