Elektroshocktherapie in het geheim nog steeds toegepast

Elektroconvulsieve therapie (ECT) of elektroshocktherapie is iets wat ons terugwerpt in de tijd, zou u kunnen denken. Maar het wordt in heel het Verenigd Koninkrijk – vaak in het geheim – nog steeds routinematig toegepast in de psychiatrie. En in meer dan een derde van de gevallen gebeurt dit tegen de wil van de patiënt, zo blijkt uit een recente studie.

ECT is een gevaarlijke behandeling die geheugenverlies kan veroorzaken. In veel landen werd het afgeschaft, maar in Engeland wordt het nog steeds routinematig toegepast. Artsen rapporteren echter niet dat zij dit toepassen, en zodoende weet niemand precies hoe vaak dit gebeurt.

2.700 patiënten kregen ECT

Onderzoekers van de Universiteit van East London stuurden 56 NHS-centra (National Health Services) een verzoek voor Vrijheid van Informatie en ontdekten dat jaarlijks 2.700 patiënten ECT kregen. In 39 procent van de gevallen gebeurde dit onder dwang en zonder de toestemming van de patiënt.

Medische nalatigheid

De meeste patiënten zijn vrouwen ouder dan 60 jaar die behandeld worden voor aandoeningen, zoals depressies. Slecht vier van de NHS-centra verstrekten informatie over ongewenste bijwerkingen tijdens de behandeling, maar niet één meldde hoe het de patiënt daarna verging.
Een derde van de centra ging in tegen de richtlijnen van de overheid door geen second opinion te vragen voorafgaand aan de ECT, zo stelden de onderzoekers vast.

“Het niet goed monitoren van het resultaat of het geheugenverlies dat vaak het gevolg is van ECT, is om het cru te zeggen een vorm van medische nalatigheid,” stelt hoofdonderzoeker John Read. “Mensen dwingen om deze gevaarlijke procedure tegen hun wil te ondergaan, zonder ze andere behandelingen aan te bieden, laat zien dat de geestelijke gezondheidszorg zelf dringend zorg behoeft.”

Bron: Psychol Psychother. 2017 Oct 20. doi: 10.1111/papt.12160.