Iberogast bij een prikkelbare darm

Categorieën: Alternatieven

Mensen met een prikkelbare darm krijgen steeds meer behandelmogelijkheden bij de (MDL-)arts. Recent is er een kruidengeneesmiddel toegevoegd aan de al bestaande 10 behandelkeuzes.

Het REDUCE PDS-project

Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben last van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Een aandoening die onder andere gepaard gaat met buikpijn, opgeblazen gevoel en problemen met de stoelgang. Tot een aantal jaar geleden wisten artsen niet goed wat ze met deze aandoening moesten. Er zijn namelijk geen duidelijke afwijkingen in de darmen te zien. MDL-arts Marten Otten wilde hier verandering in brengen en startte het REDUCE PDS-project.

Behandelopties

Op basis van wetenschappelijke onderzoeken en in samenwerking met de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) zijn een tiental behandelopties geselecteerd voor PDS-patiënten om uit te kiezen. Onder deze tien opties bevinden zich veel ‘complementaire therapieën’. Patiënten kunnen niet alleen kiezen uit uitgebreide voorlichting, het gebruik van antibiotica of antidepressiva. Maar ook hypnotherapie, verschillende eliminatiediëten, probiotica en pepermuntoliecapsules behoren tot de keuzemogelijkheden. Recent is er zelfs een elfde behandeloptie toegevoegd aan het behandeltraject, namelijk het kruidengeneesmiddel Iberogast.

Een mooie samenwerking

Iberogast is een geneesmiddel dat bestaat uit een mengsel van 9 kruidenextracten uit planten. Al meer dan 50 jaar wordt het gebruikt tegen klachten zoals darmkrampen, misselijkheid, maagklachten en een vol gevoel. Uit de wetenschappelijke onderzoeken die met het kruidenmiddel gedaan zijn, blijkt dat het de maagfunctie kan verbeteren, krampen en pijn verminderd en de eetlust verbeterd.

Het is een goede stap dat nu ook dit middel beschikbaar is gekomen voor de behandeling van PDS. Door een mooie samenwerking tussen artsen en patiëntenvereniging PDSB voelen mensen met een prikkelbare darm zich serieuzer genomen. En doordat iemand nu wat te kiezen heeft, kan men ook meer de eigen regie over de gezondheid voeren. En dat merk je. Maar liefst 72 procent van de PDS-patiënten ervaart een betere kwaliteit van leven als de behandeling plaatsvindt volgens de REDUCE PDS-methode.

Bron: Prikkelbare darm syndroom belangenvereniging