Afvallen door een pleister op te plakken

Categorieën: Alternatieven

Rijen piepkleine naaldjes van 300 bij 800 micrometer, zo zien de pleisters die het overtollige vet laten verdwijnen er uit. De minuscule naaldjes geven lokaal nanodeeltjes af aan het witte vet, dat vervolgens wordt omgezet in bruin vet.

Bruin vet vs wit vet

Bruin vet verbrandt calorieën, dit type vetweefsel is te vinden in zoogdieren. Jonge zoogdieren, en dus ook baby’s, hebben het nodig om warm te blijven, het is dus eigenlijk een kacheltje in je lichaam. Wit vet daarentegen is een stuk minder gunstig en zorgt er voor dat we energie opslaan, vaak op de heupen, dijen en buik. Om deze reden hebben we vaak liever bruin vet in ons lichaam.

Browning

De omzet van wit vet naar bruin vet door de pleister is dus gunstig. Deze omzetting zorgt er voor dat men vet gaat verbranden. In het wetenschappelijk tijdschrift ACS Nano wordt dan ook geschreven dat deze omzetting nuttig is ter bestrijding van overgewicht en diabetes. Jaren is er onderzoek gedaan naar de transformatie van wit naar bruin vet, ook wel ‘browning’ genoemd. Wanneer het lichaam aan koude temperaturen wordt blootgesteld, kan ‘browning’ van nature optreden.

Het medicijn

Het voordeel van de pleister zou zijn dat deze de nanodeeltjes direct lokaal afgeven aan de vetreserves op een geleidelijke manier. Hierdoor krijgt het lichaam niet te maken met vervelende bijwerkingen die wel optreden bij pillen of injecties. Rosiglitazon en bèta-adrenerge agonist CL316243 zijn stoffen die erom bekend staan ‘browning’ en insulinegevoeligheid te bevorderen. Een van deze stoffen werd dan ook gebruikt als het ‘medicijn’. Vier weken lang kregen de muizen elke drie dagen een nieuwe pleister met een van deze stoffen. Het medicijn werd geleidelijk aan het vet afgegeven. Op de betreffende plek raakten de muizen twintig procent vet kwijt. Tevens daalde het bloedsuikergehalte significant. Of de pleister ook dit effect op mensen heeft, moet nog bevestigd worden.

Bron: ACS Nano. 2017 Sep 26;11(9):9223-9230.

Tags
gezond gewicht