Gebrek aan slaap leidt tot slagaderziekte

Een gebrek aan slaap lijkt meer invloed te hebben op verharding van de aderen (atherosclerose of aderverkalking) – een van de hoofdkenmerken van hart- en vaatziekten – dan vet eten.

Regelmatig onvoldoende slaap krijgen, kan er zorgen voor een ophoping van plaque in de aderen. Dit maakt de aderen stijf en uiteindelijk slibben ze helemaal dicht.

De standaardtheorie voor hartziekten is dat aderen door een vetrijk dieet vernauwen en dichtslibben, maar volgens onderzoekers van het Massachusetts General Hospital heeft het meer te maken met een ‘neuro-immuun-as’ die slaap verbindt aan het hart- en vaatstelsel. Slapen draagt bij aan de regulering van de aanmaak van ontstekingscellen en het behoud van gezonde bloedvaten; het omgekeerde effect zou daarom kunnen optreden bij een gebrek aan slaap.

De onderzoekers lieten het effect zien aan de hand van een proef met laboratoriummuizen. Hoewel de cholesterolspiegels van de muizen met slaaptekort hetzelfde bleven, ontstonden er wel grotere plaques in de aderen en hadden ze twee keer zoveel ontstekingscellen, waarvan bekend is dat ze bijdragen aan atherosclerose.

Hypocretine, een hormoon dat betrokken is bij de regulering van slaap, draagt ook bij aan het beheer van de productie van witte bloedcellen, zo ontdekten de onderzoekers.

Bron: Nature, 2019; 566: 383–7