Waarom Lymepatiënten na ‘genezing’ nog last hebben

Volgens een onderzoeksrapport(1) van het tijdschrift WDDTY zorgen antibiotica niet altijd voor volledige genezing van de ziekte van Lyme.

Ongeveer 10 procent van de mensen blijft last houden van chronische en zelfs levensverwoestende vermoeidheid en ‘hersenmist’. Volgens onderzoekers zou ontsteking in de hersenen hiervan de oorzaak zijn.

Deze symptomen, die bekend staan als PTLDS (post-treatment-Lyme-disease-syndroom), kan nog jaren voortduren na het ‘succesvol’ voltooien van een behandeling met hoge doseringen antibiotica.

Tot nu toe dacht men dat de medicijnen de ziekte van Lyme een halt konden toeroepen als de behandeling binnen ongeveer een maand plaatsvond. Maar onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine zagen op hersenscans dat de slopende vermoeidheid, pijn, slapeloosheid en de ‘hersenmist’ die zoveel Lymepatiënten nog lang na de behandeling ervaren, samenhangen met ontstekingen in de hersenen.

Bij de patiënten, bij wie PTLDS was vastgesteld, werden hoge niveaus van eiwitten gevonden die wezen op wijdverbreide hersenontsteking.
Hoewel de onderzoekers wisten dat de patiënten chronische ontstekingen hadden, wisten ze niet dat dit in de hersenen plaatsvond. De onderzoekers van Johns Hopkins gebruikten geavanceerde PET-scan-technologie en zagen zo voor het eerst waar de ontstekingen zaten.

Zij vergeleken de scans van 12 PTLDS-lijders met die van 19 gezonde controle-mensen en zagen dat de patiënten tekenen van ontsteking vertoonden in acht hersengebieden.

Hun ontdekking bewijst dat vermoeidheid en cognitieve problemen door PTLDS echt een biologische oorzaak hebben en dat het niet alleen maar ‘tussen de oren’ zit, zoals sommige artsen dachten. De wetenschappers voegen toe dat het echter niet de andere symptomen verklaart, zoals spierzwakte.

De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die veroorzaakt wordt door tekenbeten. In Nederland worden jaarlijks ruim 1 miljoen mensen mensen door een teek gebeten en ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet (zo’n 27.000 mensen per jaar)(2).

1. J Neuroinflammation, 2018; 15:346
2. www.rivm.nl/ziekte-van-lyme