Een derde van de gevallen van mazelen is een reactie op de BMR-prik

Meer dan 30 procent van de gevallen van mazelen die bijdragen aan de ‘epidemie’ – die ook de reden was om antivaxxers de mond te snoeren – blijken gewoon reacties te zijn op het vaccin zelf.

In 2015 werden in de VS 194 gevallen van mazelen gemeld, waarvan er 73 een reactie waren op het BMR- vaccin (bof-mazelen-rodehond).
Hoewel de gegevens nooit zijn gepubliceerd, deden wetenschappers van de Amerikaanse volksgezondheidsinstanties CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hiervan kortgeleden melding, om het recente onderzoek te ondersteunen naar snellere manieren om onderscheid te maken tussen reacties op vaccins en echte mazelen.

De veronderstelling was dat ongeveer 5 procent van de gevaccineerde kinderen symptomen zou krijgen die op mazelen leken, zoals huiduitslag of koorts, maar volgens de nieuwe gegevens zou deze reactie vaker voorkomen.

In dat geval zouden meer dan 100 van de 350 gevallen in de VS die tot nu doe gemeld werden dit jaar, ook reacties kunnen zijn op het vaccin.
Ongevaccineerde kinderen kregen de schuld van de toename van het aantal mazelengevallen en de gezondheidsinstanties zijn bang dat de gekoesterde groepsimmuniteit – waarvoor een vaccinatiegraad van 95 procent nodig is – niet gehaald zal worden vanwege de antivax-verhalen in de sociale media. Verscheidene staten in de VS denken erover om een beperking in te voeren op het aantal toegestane vrijstellingen van vaccinatie.

De CDC-onderzoekers die samenwerken met wetenschappers van de volksgezondheidsinstantie in Canada (de Public Health Agency), zijn bezig twee nieuwe systemen te testen waarmee een juiste inschatting kan worden gemaakt of een geval van mazelen wordt veroorzaakt door het virus zelf of dat het een reactie is op het vaccin.

Uitbraken van mazelen in Alberta en British Colombia in Canada waren twee andere gevallen waarin een nauwkeurig controlesysteem snel had kunnen vaststellen of het ‘echte’ mazelengevallen betrof.
J Clin Microbiol, 2017; 55: 735–43